Annonce

Fedmeopererede er i stor risiko for at udvikle alkoholproblemer

Fedmekirurgi får overvægtige til at tabe sig, men nu viser et stort dansk studie, at de, der får en operation for overvægt, er i risiko for at få problemer med alkoholen.

Antallet af fedmeoperationer, der udføres i Danmark, er steget markant de seneste år. Ved en fedmeoperation får man mavesækken syet ind, så den kan rumme mindre. Den er meget effektiv for personer med svær overvægt, der ønsker at blive fri for de mange ekstra kilo.

Noget tyder dog på, at man skal være påpasselig med operationerne. Et nyt dansk studie har nemlig netop påvist, at overvægtige personer, der har fået en fedmeoperation, har en større risiko for at blive afhængige af alkohol end overvægtige personer, der ikke er blevet opereret.

Risiko for alkoholproblemer stiger markant

13.430 personer, der var opereret for svær overvægt i perioden fra 2005 til 2013, blev fulgt af forskerne bag studiet og sammenlignet med en kontrolgruppe på 21.021 personer, der også var overvægtige, men som ikke havde fået en fedmeoperation.

Forskerne undersøgte, hvor mange personer i hver gruppe, som søgte behandling for alkoholmisbrug, og hvor mange der tog medicin mod alkoholproblemer.

Resultatet taler sit tydelige sprog. Risikoen for at udvikle problemer med alkohol var syv gange så høj hos fedmeopererede personer som hos personer med overvægt, der ikke havde fået en operation.

Svært at sige hvorfor

Selvom det er nogle meget markante tal, så er det svært at give en egentlig begrundelse for, at fedmeopererede er i større risiko for at udvikle alkoholproblemer. Det siger Ulrik Becker, der er professor ved Syddansk Universitet og en af studiets forfattere.

Der er dog forskellige kvalificerede bud på, hvorfor tallene ser ud, som de gør.

- En mulighed kan være, at afhængigheden af at spise bliver afløst af en anden afhængighed. Andre hypoteser handler om, at man forbrænder alkohol på en anderledes måde efter operationen, eller at ændringer i enten éns tarmflora eller forskellige hormonsystemer fører til alkoholafhængighed. Ingen af disse er dog verificeret endnu, siger Ulrik Becker.

Læs også: En fedmeoperation og 60 kilo lettere

Fedmeoperationer i Danmark

Den mest udbredte fedmeoperation i Danmark er gastrisk bypass-operationen, hvor mavesækken reduceres kraftigt fra at kunne indeholde 1 liter til at kunne indeholde 0,3 liter.

Antallet af årlige fedmeoperationer i Danmark er næsten fordoblet over få år fra 635 i 2015 til 1.160 i 2018. En fedmeoperation er en mulighed, hvis man er meget overvægtig og har et BMI over 40, eller hvis du har et BMI på over 35 ledsaget af følgesygdomme.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Syddansk Universitet og Netdoktor egen artikel om fedmeoperationer

Sidst opdateret: 28.12.2020

Annonce