Kostfibre og yoghurt er ikke alene godt for maven. Nu viser et nyt studie, at personer med et højt indtag af både yoghurt og fibre måske har en lavere risiko for at udvikle lungekræft.
Det har længe været kendt, at fibre og yoghurt har en positiv indvirkning på maven. Et nyt studie, offentliggjort af Kræftens Bekæmpelse og publiceret i det videnskabelige tidsskrift JAMA Oncology, peger nu på, at fødevarerne muligvis også kan sænke risikoen for lungekræft.
Forskere har netop undersøgt sammenhængen mellem indtaget af kostfibre og yoghurt og tilfælde af lungekræft blandt omtrent halvanden million mennesker fra en lang række lande. Her viste resultaterne, at risikoen for lungekræft var 30 procent mindre hos de personer, der spiser mange fibre og meget yoghurt sammenlignet med de personer, der spiser mindst – og det selv når man tager rygning og andre risikofaktorer med i betragtningen.
Ifølge forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelse og medforfatter på det nye studie Anne Tjønneland er det nyt, at de to fødevarer synes at styrke hinandens gunstige egenskaber, og at man måske kan kæde kombinationen af de to fødevarer sammen med en nedsat risiko for lungekræft hos både rygere, tidligere rygere og ikke-rygere.
Samtidig påpeger Anne Tjønneland dog, at der netop lader til at være en sammenhæng, men at den endnu ikke er bevist. Studiet kalder derfor på yderligere forskning:
- Vi ved, at en række sygdomme kan hænge sammen med en kronisk inflammation i vævet – en slags betændelsestilstand eller irritation, og at visse fødevarer kan hæmme denne inflammation. Men vi har brug for at forstå mekanismerne til bunds. Hvis vi bliver klogere på, hvordan vi kan påvirke denne sammenhæng og ændre på sammensætningen af tarmbakterier, kan vi måske være med til at forebygge lungekræft, siger Anne Tjønneland.
Flere undersøgelser viser, at en fiberrig kost medvirker til at forebygge andre sygdomme såsom hjertekarsygdomme, ligesom et højt indtag af kostfibre også nedsætter risikoen for at udvikle tarmkræft. Dette skyldes, at kostfibrene giver tarmindholdet fylde samt bringer maden hurtigere gennem systemet og dermed nedsætter den tid, hvor potentielt kræftfremkaldende stoffer har kontakt med tarmvæggene.
Man har desuden dokumentation for, at også andre kræftformer mindskes hos personer, der spiser en fiberrig kost. Grunden hertil er blandt andet at fibrene påvirker tarmfloraen i en gavnlig retning. Hertil kommer, at flere undersøgelser peger på, at vores tarmflora har stor indflydelse på immunforsvarets styrke og på vores produktion af flere hormoner.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilde: Kræftens Bekæmpelse og Netdoktors egen artikel: De sunde kostfibre.
Sidst opdateret: 19.11.2019