Annonce

4 myter om astma

Astma er meget udbredt i Danmark, men alligevel florerer der stadig en del misforståelser om sygdommen. Her får du fire myter og fire sandheder om astma.

Sandsynligheden for at du kender en person, der lever med en astmaspray i lommen, er ret stor. Det anslås nemlig, at flere end 300.000 danskere lider af lungesygdommen, der kan give hosteanfald og besværet vejrtrækning.

Alligevel er det en sygdom, som er præget af en del misforståelser, der kan forhindre personer med astma i at leve optimalt med sygdommen. Derfor er det vigtigt at komme myterne om astma til livs.

Vi har undersøgt fire udbredte myter om astma, og her får du sandheden bag dem.

Læs også: Brug stearinlys med omtanke

1. myte: Astma er en børnesygdom, som man kan vokse fra

Det er desværre en myte, at man kan vokse fra astma. Astma er en kronisk sygdom, men nogle mennesker kan opleve, at de i perioder er fri for sygdom og medicin, hvorefter sygdommen atter kan vende tilbage.

Astma kan ramme alle aldersgrupper, men udvikler sig ofte allerede, når man er barn. Det udvikler sig gerne, når man er blevet udsat for noget, der kan irritere luftvejene. Det kan for eksempel være pollen, tobaksrøg eller luftvejsinfektioner. oern.dk/nyhed/sadan-spotter-du-astma-hos-dit-barn/)**

2. myte: Astma kan smitte

Selvom astma kan have samme symptomer som forskellige smitsomme sygdomme, så kan astma i sig selv ikke smitte.

Astmaanfald kan derimod forårsages af smitsomme infektioner som for eksempel forkølelse eller influenza.

Læs også: Er det forkølelse eller influenza?

3. myte: Personer med astma bør undgå at blive forpustede

Det er ikke rigtigt, at personer med astma bør undgå at dyrke motion, der gør dem forpustede. Hvis astmaen er under kontrol, kan personer med astma sagtens motionere. Faktisk lider flere elitesportsudøvere af astma.

Motion er tilmed gavnligt for personer med astma ligesom for alle andre. Motion styrker nemlig både hjerte og lunger, og gør immunforsvaret bedre til at bekæmpe infektioner, der potentielt kunne udløse astmaanfald.

Det er dog en god idé at have astmamedicin med, hvis du skal dyrke motion, hvor du regner med at blive forpustet.

Læs også: Flere danskere får høfeber og astma

4. myte: Man skal kun tage medicin, når man har anfald

Alt for mange astmapatienter undgår at tage medicin forebyggende, og det betyder, at de er i alvorlig risiko for at sygdommen bliver værre.

Fordi medicinen virker forebyggende, kan der gå ganske lang tid, før man opdager konsekvenserne af det nedsatte medicinforbrug, og her kan symptomerne altså allerede være væsentligt forværret.

Derfor er det vigtigt at huske at tage den behandling, som man har aftalt med lægen, så man kan holde sygdommen under kontrol.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Global Iniative For Astma, Dagens Medicin, Lungeforeningens tal og Lungeforeningens gode råd om motion og astma

Sidst opdateret: 03.05.2021

Annonce