Annonce

Fiskeolie og D-vitamin reducerer risikoen for falsk strubehoste

Hvis mor indtager fiskeolie eller højdosis D-vitamin under graviditeten, reducerer det hendes ufødte barns risiko for at udvikle falsk strubehoste med op til 40 procent. Fiskeolie og D-vitamin kan have indflydelse på immunforsvaret, siger forsker.

Når moderen tager fiskeolie og D-vitamin under graviditeten, har det en positiv effekt på hendes barns risiko for at udvikle falsk strubehoste.

Det viser i hvert fald et nyt studie. Studiet er dansk og udspringer fra Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC). Det er det første store studie af sin slags til at pege på en beskyttende effekt af fiskeolie og D-vitamin, når det kommer til risikoen for at udvikle falsk strubehoste.

- Der findes for nuværende ingen vacciner mod den gruppe af virus, som er skyld i udvikling af falsk strubehoste. Derfor er der behov for andre præventive strategier, og her kan tiltag initieret under graviditeten være helt afgørende, eftersom falsk strubehoste rammer babyer og spædbørn. Det fortæller førsteforfatter og en af forskerne bag studiet, læge og postdoc Nicklas Brustad fra COPSAC og Herlev-Gentofte Hospital.

Læs også: Hvad er falsk strubehoste?

Reducerer risikoen med op til 40 procent

I studiet har 736 gravide danske kvinder deltaget. Kvinderne og deres børn blev fulgt, fra kvinderne var gravide, og indtil børnene var i treårsalderen. I alt fik 97 børn konstateret falsk strubehoste.

Kvinderne blev inddelt i fire grupper, hvor de enten fik højdosis eller standarddosis D-vitamin samt fiskeolie eller olivenolie som placebo.

Undersøgelsen viste, at for de børn, hvis mødre tog fiskeolie, blev risikoen for at udvikle falsk strubehoste reduceret med 38 procent. For de børn, hvis mødre havde taget den høje dosis D-vitamin var risikoen for at udvikle falsk strubehoste reduceret med 40 procent.

Læs også: Hvad er fiskeolie?

Vigtigt at tale med lægen om kosttilskud

Rory Morty, der er professor fra University of Heidelberg i Tyskland, har kommenteret resultaterne af forskningen. Ifølge ham er det kendt, at børns lungehelbred kan blive påvirket under graviditeten. Det ser man blandt andet, når mor ryger. Det kan påvirke fosterets lungeudvikling. Om dette studie siger han:

- Denne forskning antyder, at det at tage D-vitamin og fiskeolie under graviditeten kan være fordelagtigt for babyer og små børn. Vi ser meget gerne, at mere forskning inden for dette område støtter op om disse resultater, eftersom det kan lede til nye anbefalinger vedrørende kosttilskud under graviditeten. Gravide kvinder bør dog snakke med deres læge, inden de begynder at tage sådanne kosttilskud, siger han.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 06.09.2022

Annonce