Pollensæsonen er over os, og det betyder løbende næser og kløende øjne for et stigende antal danskere. Andelen af danskere med høfeber eller astma er nemlig tredoblet på 50 år, viser ny forskning.
Går du ud i det lune forårsvejr for tiden, så vil du sandsynligvis møde langt flere snøftende, rødøjede danskere, end din mor eller mormor ville møde, hvis de gjorde det samme for 50 år siden.
Siden 1970’erne er andelen af danskere med høfeber eller astma nemlig blevet tre gange så stor. Det betyder, at næsten hver fjerde dansker nu lider af høfeber, mens 12 procent er ramt af astma.
Det er forskere fra Aarhus Universitet og Blodbanken på Aarhus Universitetshospital, der har påvist stigningen. Undersøgelsen er foretaget blandt 53.000 danske bloddonorer. Studiet involverer spørgeskemaer, som bloddonorerne har udfyldt, mens de er blevet tappet. Derudover har forskerne undersøgt 25.000 blodprøver for antistoffer mod ni udvalgte allergener. Antistoffer er en gruppe proteiner, som hjælper immunforsvaret med at bekæmpe virus og bakterier.
Læs også: Kend din pollensæson
I studiet konkluderer forskerne, at høfeber og astma er blevet meget almindelige sygdomme i Danmark.
Der er dog en særlig gruppe, for hvem sygdommene ikke har den store effekt. Forsøgspersoner, der var opvokset på en gård med dyr, har nemlig fået en hjælpende hånd i form af en bred vifte af bakterier, svampe og pollen i opvæksten, som beskytter mod overfølsomhed. Det betyder, at de ikke i lige så høj grad får allergi og astma.
Læs også: Når næsen løber af allergi og høfeber
Selvom sygdommene er blevet meget almindelige, så er de stadigvæk nogle særdeles generende lidelser.
- For nogle unge betyder deres høfeber, at de har problemer med at gennemføre eksamener, fordi pollensæsonen ligger på lige præcis det tidspunkt. Vi ved også, at nogle mennesker helt fravælger at være sociale, når allergien er værst, fordi de synes, det er for ulækkert og ubekvemt, at deres øjne og næse løber i ét væk, siger Torben Sigsgaard, der er professor ved Aarhus Universitet og medforfatter til studiet i en pressemeddelelse.
Forskernes håb er, at man kan bruge den viden, der er opnået i studiet til at arbejde videre med samspillet mellem gener og miljøpåvirkning, til at behandle og forebygge allergi.
Du kan læse mere om, hvordan du lindrer generne ved sygdommene i vores sektioner om allergi og astma.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Aarhus Universitet
Sidst opdateret: 12.04.2021