Annonce

Flere vaccineres mod HPV

Flere danske piger bliver vaccineret mod livmoderhalskræft. En ny opgørelse fra Statens Serum Institut viser, at der er sket en klar stigning i antallet af vaccinationer de sidste fire måneder.

Der har over en længere periode været et drastisk fald i antallet af danske piger, der fik HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft. Men nu tyder det på, at flere tilslutter sig børnevaccinationsprogrammets retningslinjer om at få vaccinen. Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut.

Læs også: Kræft i livmoderhalsen

Større tilslutning til HPV-vaccine

De nye tal fra Statens Serum Institut viser, at der i marts til august i år er blevet givet 4.200 vacciner hver måned. I de tilsvarende måneder sidste år, blev der kun givet 2.200 vacciner pr. måned.

I Danmark er halvdelen af pigerne født i 2002 nu færdigvaccinerede, mens hver tredje pige fra 2003 også har modtaget det sidst stik. HPV-vaccinationen er desuden steget hos piger fra årgang 2003, som er gået fra 12 procent til 22 på blot fire måneder.

Sundhedsstyrelsens mål er, at mindst 90 procent af danske piger takker ja til at få HPV-vaccinen i fremtiden.

Læs også: Vaccination mod HPV

Fakta om HPV-vaccine

Vaccination: HPV-vaccinen beskytter mod visse typer af HPV-virus, som blandt andet kan give livmoderhalskræft.

Alder: Piger i 12-årsalderen får for første gang tilbudt HPV-vaccinen. Det gør de, da de fleste piger i denne alder, ikke har haft deres seksuelle debut og dermed ikke har været udsat for smitten, der overføres seksuelt.

Forløb: Man skal modtage 3 vaccinationer hen over 6 måneder. Vaccinen beskytter derefter i mindst 12 år. Det er endnu ikke vidst om revaccination er nødvendigt.

Vaccination af drenge: HPV virus kan også ramme mænd og blandt andet give kræft i penis. Drenge er endnu ikke omfattet af vaccinationsprogrammet, da der ikke har været tilstrækkelige undersøgelser af vaccinens effekt på mænd. Dog tror man, at vaccinen i fremtiden også kan beskytte mænd mod forskellige former for kræft.

Få flere nyheder om sundhed her


Kilder: Kræftens bekæmpelse, Statens Serum Institut og Vaccination mod HPV.

Sidst opdateret: 13.09.2017

Annonce