Overvægt er en af de største udfordringer for folkesundheden i Danmark. Det skal det nye initiativ “Ja tak, lidt mindre” nu forsøge at gøre op med ved at sætte fokus på størrelsen af vores portioner.
Når du står på kaffebaren og skal træffe det svære valg om, hvorvidt du skal vælge den store eller den lille cafe latte, så er der store sundhedsmæssige fordele i at tage den lille variant.
Den overvejelse skal fylde mere i danskernes bevidsthed. Det skal den nye indsats fra Rådet for Sund Mad, “Ja tak, lidt mindre”, hjælpe med.
De seneste mange år har man set en tendens til at producenter “supersizer” deres produkter. Det får forbrugeren til at vælge en pakke eller portion, der er større, end hvad han egentlig har behov for. Denne tendens kan ses på folkesundheden, for i dag er cirka halvdelen af alle voksne danskere overvægtige.
Initiativet skal bremse udviklingen i overvægt, og det er sat i værk af Rådet for Sund Mad i samarbejde med et udvalg af brancheorganisationer, fagforbund, NGO’er, uddannelses- og forskningsinstitutioner og myndigheder. Indsatsen er målrettet både producenter og forbrugere.
Læs også: Unge mænd er fuldkornsmestre
Hos “Ja tak, lidt mindre” kalder man det “at downsize”, når vi vælger de mindre portioner, så vi kun får det, vores krop har behov for.
Og der er god grund til, at vi begynder at vænne os til, at mindre er godt nok. Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse vil to ud af tre voksne danskere nemlig være overvægtige i 2045, hvis ikke kurven knækkes.
Ifølge Rådet for Sund Mad er en af måderne, hvorpå man kan vende skuden altså, at vi begynder at være mere opmærksomme på, hvor store portioner vi indtager. Indsatsen er både for den enkelte forbruger, der skal være mere opmærksom, men også for producenterne, der skal begynde at downsize deres produkter, så det bliver nemmere for forbrugeren at vælge de små størrelser.
Læs også: Vigtige tal hvis du er overvægtig
Er du blevet nysgerrig på, hvordan du kan downsize i praksis derhjemme? Så kan du læse Rådet for Sund Mads gode råd her:
Det er ok at levne. Det er lige så meget madspild at spise op, når man er mæt, som at smide ud.
Brug resterne i morgen i stedet for at bruge dig selv som skraldespand.
Vælg den mængde, du skal bruge. Storkøb giver ofte storforbrug og ikke nødvendigvis besparelser.
Brug mindre tallerkener og glas, så hælder du mindre op.
Du kan læse mere om downsizing og få flere gode tips på Rådet for Sund Mads hjemmeside
Læs også: Et sundt selvværd i en overvægtig krop
Umiddelbart kan det måske virke lidt skræmmende at skulle spise mindre, end man er vant til. For hvad nu, hvis man ikke bliver mæt?
Ifølge en undersøgelse fra Rådet for Sund Mad er der dog ikke grund til frygt, hvis man starter i det små. Den viser nemlig, at det er de færreste mennesker, der kan se forskel to produkter, hvor den ene er 10 procent mindre end den anden.
Du kan altså gøre meget for din sundhed, helt uden at det behøver at blive ubehageligt.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Rådet for Sund Mad og Kræftens Bekæmpelse
Sidst opdateret: 18.01.2021