Alle danskere mellem 50-74 år har mulighed for at deltage i det nationale screeningsprogram for tarmkræft. Flere end forventet deltager, og det hjælper til at opdage eventuel kræft i et tidligt stadie.
Tarmkræft er den tredje hyppigste kræftform for både mænd og kvinder i Danmark og er desværre forbundet med høj dødelighed. Efter Sundhedsstyrelsens anbefaling indførte man i 2014 et nationalt screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft, hvor alle borgere mellem 50-74 år hvert andet år modtager et tilbud om at blive screenet for sygdommen.
En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at flere borgere end forventet har deltaget i screeningsprogrammet i perioden 2014-2016.
Læs også: Kræft i tyk- og endetarm
Formålet med screeningsprogrammet er blandt andet at opdage kræftsygdommen i et tidligt stadie, så der er bedre mulighed for helbredelse. På landsplan fik 5,5 procent af borgerne, der deltog i screeningsprogrammet, konstateret tarmkræft i forskellige stadier. Cirka halvdelen af tilfældene i 2016 blev dog opdaget i et tidligt stadie, hvilket gav bedre mulighed for at behandle kræften.
Størstedelen af de mål som Sundhedsstyrelsen havde sat for screeningsprogrammet er blevet opfyldt.
Screening for tarmkræft består i at undersøge afføringsprøver for tegn på blod. I invitationen til screeningsprogrammet er der vedlagt et prøvesæt, som man bruger til at tage en afføringsprøve. Man indsender derefter sin prøve, som bliver undersøgt på et laboratorie. Hvis prøven viser tegn på blod i afføringen, skal man videre til en kikkertundersøgelse.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Sundhedsstyrelsen og Rapport: Opstart af det nationale screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft 2014-2016.
Sidst opdateret: 26.06.2018