Annonce

Lige nu: Højt pollental driller græsallergikere

Det kilder i svælget, næsen løber og øjnene klør. Det er sæson for græspollenallergi, og hvis du oplever, at du er lidt hårdere ramt i år end i de sidste par år, er du ikke helt forkert på den. Det varme og tørre vejr, afbrudt af et par dages nedbør ind i mellem, har givet de bedste betingelser for en sæson med masser af græspollen i luften. Det fortæller Karen Rasmussen, der er biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark.

- Vi kan se, at der har været mange dage i streg med meget høje pollental for græs her i juni, og grunden er, at sommerens vejr indtil videre har givet meget fine spredningsbetingelser for pollen. Vi har haft mange dage med solskin og temperaturer et godt stykke over 20 grader, det har hovedsageligt været tørt, og der har været vind til at hvirvle pollen rundt i luften, forklarer hun.

Græspollen-sæsom peaker nu

Sammenlignet med de seneste par år, er der flere pollen i luften i denne sommer, men set over de seneste mange år, er det samlede niveau dog ikke unormalt højt. Indtil videre følger årets græspollensæson også det normale mønster, og det er gode nyheder for græsallergikere, der snart kan begynde at se en ende på løbende næser og høje nys:

- Pollensæsonen for græs startede til forventet tid i slutningen af maj, og her midt i juni er den steget til høje niveauer. Der er helt normalt, at græspollensæsonen peaker her omkring Skt. Hans. De næste par uger kan der fortsat komme dage med høje pollental, men herefter vil det begynde at klinge af, siger Karen Rasmussen.

Regn vasker luften ren for pollen

Måske har du lagt mærke til, at du nogle dage er mere plaget af symptomer end andre. Og ser man Astma-Allergi Danmarks kurve, er det også tydeligt, at antallet af pollen i luften svinger fra dag til dag. Udsvingene skyldes dels, at der findes mange forskellige græsarter, der blomstrer på forskellige tidspunkter, og dels vejret. Sol, vind og varme betyder generelt flere pollen, mens nedbør dæmper pollentallet. Når det regner, bliver pollen nemlig skyllet ud af luften falder til jorden på samme måde som andre små partikler. Desuden forhindrer regnen også græsblomsterne i at afgive pollen.

- De små pollenkorn sidder i det, man kalder støvknapper, og når de er våde, frigiver de ikke pollen. Når regnen holder op, og græsset tørrer ud, frigiver støvknapperne igen pollen, og så vil man atter se en stigning i pollenniveauet, forklarer biologen.

For en græsallergiker er en god sæson altså enten en våd og kold sommer eller en meget varm og tør sommer, som vi oplevede i 2018, hvor pollensæsonen peakede tidligt og klingede hurtigt af, fordi græsset simpelthen tørrede ud. For mange andre ligger sommerens ønskevejr nok et sted midt imellem.

App

Du kan selv følge med i de daglige pollenmålinger og varslinger med Astma-Allergi Danmarks app "Dagens Pollental".

Pollenrekorder

I 2007 målte man den hidtil største koncentration af græspollen i den vestlige del af Danmark med et pollental på 342.

I 2014 målte man den hidtil største koncentration af pollen i den østlige del af Danmark med et pollental på 325.

I 2020 ligger det højeste pollental, man indtil videre har målt, i Vestdanmark på 304. Det højeste, man indtil nu har målt i Østdanmark er 210.

Et højt pollental er over 50.

Kilde: Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark

Sidst opdateret: 24.06.2020

Annonce