Annonce

Husstøvmide-allergi: Det kan du selv gøre

Hvor pollenallergi afhænger af årstiden, så er husstøvmider der hele året rundt. Allergien kan blandt andet give nysen og stoppet næse. Få tips til at mindske allergien her.

Husstøvmider bor i vores hjem i tæpper, sengetøj og lignende. De elsker varme og fugt og lever af døde hudskæl. Miderne har altså gode betingelser for at trives. For de fleste betyder det ikke noget, men for personer med husstøvmideallergi, er der god grund til at gøre livet surt for de små kræ.

Udluftning og vask

Husstøvmideallergi viser sig blandt andet ved nysen og tilstoppet næse. Hvis man mindsker forekomsten af husstøvmider, mindsker man også kroppens reaktion på dem.

Farmaceut hos Apopro online-apotek Imran Asli Biyik giver her tips til at bekæmpe husstøvmider:

Luft ud Husstøvmider foretrækker fugt og varme. Derfor er det en god idé at lufte ud to til tre gange dagligt i cirka 10 minutter. Det reducerer luftfugtigheden.

Vask sengetøj, dyner og puder Sengetøj bør vaskes cirka hver 14. dag ved 60 grader. Dyner, puder og topmadras bør vaskes to til fire gange om året.

Støvsug madrassen Når du skifter sengetøj, så støvsug selve madrassen inden du lægger det rene sengetøj på. På den måde støvsuger du de husstøvmider op, som måtte gemme sig mellem lagnet og madrassen.

Vent lidt med at rede sengen Inden du reder sengen om morgenen, kan du med fordel trække dynen til side og lade lagnet få luft et lille stykke tid. På den måde sænker du både luftfugtigheden og temperaturen for de husstøvmider, som bor på lagnet.

Læs mere om husstøvmideallergi

Hvad kan du ellers gøre? Hvis du har svært ved at holde allergien nede med rengøring og udluftning alene eller du befinder dig et sted, som får dine symptomer til at blusse op, så kan du dæmpe symptomerne med allergimedicin. Der fås forskellige produkter i håndkøb, både i form af tabletter, øjendråber og næsespray afhængigt af hvilke symptomer, du har.

Føler du dig meget generet af allergi, er det en god idé at tale med din læge.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut hos Apopro online-apotek, Imran Asli Biyik. Og Netdoktors artikel om husstøvmider.

Sidst opdateret: 16.03.2020

Annonce