Annonce

Hvad er forskellen på kulhydrater og kalorier?

Er kulhydrat det samme som sukker? Er kalorier usunde? Og hvad er egentlig forskellen på de to? Det får du svar på her

Læser du den lille seddel med næringsindholdet i de mad- og drikkevarer, du indtager, så er du garanteret stødt på begreber som kalorier og kulhydrater. Du har måske også hørt om slankekure, hvor du skal skære ned på kulhydrater og/eller kalorier.

Vi har kigget lidt nærmere på de to begreber for at finde ud af, hvad de egentlig dækker over.

Kulhydrater: En del af en varieret kost

Kulhydrat findes i maden, især i pasta, ris, kartofler og brød, men også i frugt og grønt. Ligesom med fedt og protein, kan kroppen forbrænde kulhydrat og derved frigive energi, så vi kan bevæge os og har energi til de mange processer, der foregår i kroppen.

Kulhydrat består af sukkermolekyler, som er sat sammen på forskellige måder. Overordnet kan kulhydrat inddeles i tre grupper:

  • Stivelse, f.eks. kartofler og pasta.
  • Forskellige slags sukkerarter, f.eks. almindeligt hvidt sukker og frugtsukker.
  • Kostfibre, som vi ikke kan fordøje, men som har flere gavnlige virkninger i kroppen.

Hvor meget kulhydrat skal man have?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man får 45-60 procent af ens daglige energi fra kulhydrat, 25-40 procent af energien fra fedt og 10-20 procent af energien fra protein.

Ud over at være en kilde til energi, bidrager kulhydrat også med kostfibre - vel at mærke såfremt man vælger fuldkornsprodukter og grove grøntsager. Hvis du mindsker dit indtag af kulhydrat, kan det derfor være svært at nå op på de anbefalede 25-35 g kostfibre om dagen.

Der findes mange diæter, som mindsker indtaget af kulhydrat for at gøre mere plads til protein. Tanken bag er, at den øgede mængde protein vil holde en mæt i længere tid, og at man derfor vil spise mindre. Generelt handler et vægttab om at komme i underskud af kalorier, og det kan gøres på forskellige måder.

Læs mere om kulhydrater og diæter hos Fødevarestyrelsen

Kalorier: En målestok for energi

Kulhydrat skal ikke forveksles med kalorier. Kalorier er et mål for energi, og vi kan få kalorier fra både kulhydrat, protein og fedt - og desuden fra alkohol. Et gram kulhydrat indeholder ligeså mange kalorier som et gram protein, hvorimod et gram fedt indeholder cirka dobbelt så mange.

Kalorierne i maden er årsag til, at vores muskler kan arbejde, så vi kan bevæge os, hjertet kan slå og hjernen fungere optimalt.

Hvis man ønsker at tabe sig, er det vigtigt at være i underskud af kalorier - ikke kulhydrater. Du kan udregne, hvor mange kalorier du har behov for her.

Hvad er 'tomme kalorier'?

Måske du har hørt udtrykket 'tomme kalorier'? Det dækker over mad og drikkevarer, som kun giver kalorier uden også at give nogle af kostens andre næringsstoffer såsom fibre, vitaminer og mineraler. Det gælder blandt andet sukkerholdige mad- og drikkevarer som for eksempel slik, kage og sodavand.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Fødevarestyrelsen om energifordeling, Fødevarestyrelsen om kulhydrater Coop og Nordiske Næringsstofanbefalinger

Sidst opdateret: 15.02.2021

Annonce