Kalenderen siger, at det er tid til at være udendørs, men vejret siger, at det er tid til serier på sofaen. Har du tænkt over, hvordan kroppen og humøret har det, når du sluger en hel sæson af din yndlingsserie ud i én køre?
Du har måske også prøvet pludselig at ‘vågne op’ fra din yndlingsserie, og opdage, at du har set en hel sæson i ét stræk. Afsnittene slutter gerne med en ‘cliffhanger’, så du er nødt til lige at se, hvad der sker i næste afsnit - og Netflix afspiller det endda automatisk. Konceptet kaldes ‘binge-watching’ på engelsk, altså TV-kiggeri i store blokke af flere timers varighed, og det har effekt på både kroppen og humøret.
Når du ligger på sofaen, slapper musklerne af, hjertet slår langsommere, og du bruger meget mindre energi, end hvis du lavede bare en let aktivitet. Hvis de mange timers TV-kiggeri bliver en fast vane, kan det føre til dårlig kondi og vægtøgning.
Hvis du især ser serier om aftenen inden du skal sove, kan det forringe din søvnkvalitet. Det skyldes, at vores døgnrytme i høj grad er styret af lys, og kraftigt, blåligt lys fra TV-skærme fortæller os, at vi skal være vågne.
Læs mere om døgnrytme og søvn her
En serie skaber et spændende univers, og man føler, at man lærer karaktererne at kende. Handlingen kræver ens opmærksomhed, og leder den væk fra eventuelle problemer i den virkelige verden. Det giver en virkelighedsflugt, som bliver afbrudt, når serien slutter, og det kan gå ud over humøret.
Se et lille stykke af det næste afsnit, så du får forløst spændingen fra sidste afsnit, og stop så, inden du bliver fanget af historien i det igangværende afsnit.
Et andet tip er at bruge serier som belønning, når du har klaret en opgave, og aftal så på forhånd med dig selv, hvor mange afsnit du må se.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: TV2.dk og Netdoktors faktaartikel Døgnrytmen.
Sidst opdateret: 27.06.2017