Annonce

Hvor farlige er skovflåter?

I sommermånederne fra maj til oktober er det højsæson for skovflåter. Hvad skal du gøre, hvis du bliver bidt af en skovflåt, og hvor farligt er det?

Når sommeren nærmer sig, er det tid til at hoppe i shorts og sandaler og samtidig er en lang gåtur i skoven slet ikke så ringe endda. Men skovflåterne sidder på lur i det høje græs og i buske på udkig efter bar hud, de kan bide dig fast i. Men hvor påpasselig skal du egentlig være over for de små blodsugere?

Læs også: Hvordan fjerner jeg skovflåter?

Skovflåterne bærer på alvorlige sygdomme, som de kan overføre til mennesker, når de bider sig fast for at suge blod. Dog er risikoen for at blive smittet lille, og hvis du fjerner flåten med det samme, minimeres risikoen yderligere.

Det er altså ikke nødvendigt at holde sig væk fra den danske natur i sommerperioden, selvom flåterne lurer i det høje græs. Det siger naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen, som mener, at der ikke er grund til bekymring. Dog er det en god ide at gøre det til en rutine at tjekke kroppen grundigt efter en tur i skoven, så man opdager eventuelle skovflåter, der har sneget sig med hjem.

Hvis du har en mistanke om, at en skovflåt har overført en sygdom til dig, skal du kontakte din læge hurtigst muligt.

Skovflåtens sygdomme og smitterisiko

En skovflåt er en lille mide, som suger blod både fra dyr og mennesker og kan i den forbindelse overføre flere forskellige sygdomme. To af dem er borrelia og centraleuropæisk hjernebetændelse.

Borrelia er den mest kendte sygdom, som man kan få fra en skovflåt. Borrelia stammer fra bakterier, der kan leve i skovflåtens mave, og kan overføres, når den bider sig fast. Hvis borrelia ikke bliver behandlet, kan man få smerter i muskler og led samt feber og træthed.

Centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE) kan give skader på centralnervesystemet og lammelse. I 1-2 procent af tilfældende kan sygdomme være dødelig.

Med de sygdomme skovflåten bærer rundt på, lyder den som et farligt bekendtskab, men risikoen for at blive smittet er lille. Ifølge Naturstyrelsen besøger danskerne naturen 150 millioner gange om året. I forhold til det, er der 200 - 300 tilfælde af mennesker, der bliver alvorligt syge efter et bid fra en skovflåt.

Læs også: Skovflåt - hvordan fjerner jeg dem?

Hvornår skal du søge læge?

Borrelia smitter først 24 timer efter, man er blevet bidt, og derfor er det vigtigt at få den fjernet, så risikoen for smitte minimeres. TBE kan dog smitte med det samme, og det er derfor vigtigt, at du får skovflåten fjernet så hurtigt som muligt.

Jo hurtigere borrelia behandles, jo større er sandsynligheden for helbredelse af sygdommen. Det er derfor vigtigt at opsøge din læge hurtigt, hvis du har mistanke om, at du er blevet smittet med borrelia.

Hvis man har fjernet en skovflåt, er risikoen for borrelia så lille, at der ikke er grund til en forebyggende behandling med antibiotika. Men det er vigtigt at holde øje med symptomer på borrelia. Det er et tegn på, at du har fået borrelia, hvis du får en rød ring eller en plet omkring det sted, hvor skovflåten sad. Det vil typisk vise sig fra en til fire uger efter, man er blevet bidt. I sjældne tilfælde, kan man dog være smittet uden, at man får røde mærker. Så længe området kan dækkes af en to-krone, er der kun tale om en lokal reaktion. Men hvis det røde område vokser, skal det vurderes af en læge.

Ved den mindste usikkerhed bør du opsøge din læge.

Findes der vacciner?

Der findes idag ingen godkendt vaccine mod borrelia. Til gengæld kan sygdommen, behandles med antibiotika. TBE findes der derimod ikke en behandling af, men der eksisterer en forebyggende vaccine mod sygdommen. Vaccinationen foregår ved at man får tre indsprøjtninger over et halvt til et helt år. De færreste behøver at modtage vaccinen, men Statens Serum Institut anbefaler folk, der bruger meget tid i skov og krat i flere uger af gangen, at få vaccinen mod TBE.

Er du uheldig, at en flåt har bidt sig fast på dig, skal du holde dig fra de gamle husråd, såsom at brænde flåten med et cigaretskod eller smøre margarine på til den slipper. Det kan give et dårligt resultat, for eksempel, hvor du ikke får hele flåten af. Hvis du ikke ved, hvordan du fjerner en skovflåt, kan du læse Netdoktors råd her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Statens Serum Institut, Videnskab.dk, Naturstyrelsen og Netdoktors egne sider: Borreliose (Skovflåtbid), Centraleuropæisk hjernebetændelse (Flåt-overført Encephalitis) og Skovflåt - hvordan fjerner jeg dem?

Sidst opdateret: 23.05.2017

Annonce