Annonce

International kræftdag sætter fokus på forebyggelse

Søndag d. 4. februar er det international kræftdag, og i den forbindelse sætter Netdoktor fokus på, hvad man selv kan gøre for at forebygge kræft bedst muligt.

I Danmark opstår der årligt omkring 34.000 nye kræfttilfælde. Det skønnes, at ca. halvdelen af kræfttilfældene er uden en kendt årsag, mens 5-10% menes, at skyldes arvelige faktorer. De resterende tilfælde kan man ofte føre tilbage til risikofaktorer i vores livsstil.

I det næste kan du se, hvilke livsstilsfaktorer der øger risikoen for kræft, og hvilke forebyggelsesmuligheder der blandt andet tilbydes.

Læs også: Kræft: Hormonbehandling og livsstilsfaktorer

Sig nej tak til risikofaktorer

Tobak: Rygning er en af de største risikofaktorer, når det kommer til kræft. Tobaksrøg er årsagen til 9 ud af 10 tilfælde af lungekræft og øger risikoen for kræft i mundhulen 2-4 gange.

Alkohol: Et stort indtag af alkohol bliver ofte sat i forbindelse med en øget risiko for kræftsygdomme, herunder brystkræft, tyktarmskræft, kræft i spiserøret og mundhulen og leverkræft.

Overvægt: Ifølge Sundhedsstyrelsen skyldes 6% af kræfttilfældene i Danmark overvægt. Derfor er det vigtigt at spise en sund kost og motionere. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man er fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen og har to gange om ugen, hvor man laver aktivitet med høj intensitet.

For meget sol: De fleste har nok hørt, at vi skal passe på at blive solskoldede, og det er der også god grund til, da det øger risikoen for hudkræft. Vær derfor opmærksom på at følge solrådene.

Udover at tage forholdsregler i forbindelse med sin livsstil kan man også vælge at følge screeningsprogrammerne og overveje at lade sig vaccinere mod HPV.

Læs også: HPV og kræft

Sig ja tak til kræftscreeninger og HPV-vaccine

Tilbud om screening: Nogle screeninger kan opdage celleforandringer, som så kan fjernes inden de udvikler sig til kræft, mens andre kan vise kræft i tidlige stadier, og så er der større chance for helbredelse. Derfor er det vigtigt at få lavet de screeninger, som man tilbydes. I dag findes der blandt andet screeningsmetoder for tarmkræft (afføringsprøve), brystkræft (mammografi), lungekræft (CT-skanning) og livmoderhalskræft (smear-test).

Vaccine mod HPV: I dag tilbydes piger en vaccination mod det seksuelt overførte HPV som en del af børnevaccinationsprogrammet. Vaccinen forebygger mere end 50 procent af svære celleforandringer på livmoderhalsen, som kan udvikle sig til kræft.

For nyligt startede man et pilotprojekt, hvor vaccinen også tilbydes til unge mænd, som er til andre mænd. Læs mere om det her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: World Cancer Day, Cancer.dk, Sundhedsstyrrelsen og Netdoktors egne sider: Lungekræft, Tobak skader tænder og mund, Alkohol - ven eller fjende, Sikker i solen, Screening for tarmkræft, Screening for brystkræft og Forebyggende undersøgelse mod livmoderhalskræft.

Sidst opdateret: 02.02.2018

Annonce