Operation er fortsat den foretrukne behandlingsmetode ved nyrekræft - også selvom frysebehandling og nye strålingsteknikker har set dagens lys.
Kirurgisk fjernelse af tumor er den eneste helbredende behandling for patienter med nyrekræft. Ablationsbehandling, hvor man fjerner tumoren ved hjælp af fryse- eller radiofrekvensbehandling, anbefales kun til de patienter, der ikke kan tåle kirurgisk behandling - for eksempel på grund af høj alder, andre sygdomme eller en tumor, der sidder et sted, hvor man ikke kan operere den væk.
Det er ikke et alternativ til operation, fastslår forskningsansvarlig overlæge på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, Nessn H. Azawi i sin gennemgang af behandling af nyrekræft på kræftkonferencen Kræftdag 2020, som Dagens Medicin og Netdoktor afholdt d. 3. september 2020.
Nessn H. Azawi oplever, at en del patienter ønsker ablationsbehandling, fordi de har læst eller hørt om metoden og fået et fejlagtigt indtryk af indgrebets omfang og effektivitet. Derfor er det så magtpålæggende for ham at fastslå, at både de danske og europæiske guidelines fortsat peger på kirurgien som første valg, forklarer han i et opfølgende interview på konferencen.
»Som læger har vi en forpligtelse til at lytte til patienten, men det kan være problematisk, hvis patienten sidder med ufuldstændige informationer. For så længe patienten træffer sit valg på et informeret grundlag, må vi respektere patientens valg og tilbyde ablation,« siger han.
Han medgiver, at varme- og frysebehandlingen er forbundet med færre komplikationer, men påpeger samtidig, at disse metoder ikke er komplikationsfrie. Og vigtigst af alt understreger han:
»Undersøgelser viser, at der er en risiko for tilbagefald på op mod 8,2 procent ved ablation, hvor risikoen for tilbagefald ved kirurgi er nede på mellem 1,6-2,0 procent. Dertil kommer, at vi ikke kender langtidsvirkningerne af ablation - vi har kun opfølgende data fra fem år«.
Sidst opdateret: 11.09.2020