Annonce

Kraftige menstruationssmerter kan være tegn på muskelknuder

Døjer du med kraftige, langvarige og smertefulde menstruationer hver måned? Så kan det være, at du er plaget af muskelknuder (fibromer) i underlivet. Bliv klogere på lidelsen her.

Det anslås, at cirka 300.000 danske kvinder årligt søger læge på grund af underlivssmerter, og for hver tredje kvinde over 35 år kan generne skyldes muskelknuder i underlivet, såkaldte fibromer.

Hvad er muskelknuder?

Muskelknuder (fibromer) er godartede tumorer, der vokser på eller i livmoderens muskellag. Muskelknuderne er oftest runde eller halvrunde og kan være alt fra få millimeter til flere centimeter store – endda helt op til størrelsen på en håndbold.

De kan sidde inde i livmodervæggen, på overfladen af livmoderen eller inden i livmoderhulen. I sjældne tilfælde kan de også sidde på æggestokkene. De kan optræde enkeltvis, men ofte er der mange i den samme livmoder.

Læs også: Det skal du vide om muskelknuder

Hvornår bør du søge læge?

Muskelknuder er som nævnt en fuldstændig godartet dannelse (svulst) i underlivet. Mange kvinder bemærker derfor ikke, at de har en eller flere muskelknuder. Da knuderne opstår og vokser, lige så længe kvinden danner østrogen (frem til overgangsalderen), kan de dog vokse sig store nok til, at de begynder at genere.

Du bør kontakte din læge, hvis du oplever en eller flere af følgende gener:

  • Uregelmæssige, kraftige eller smertefulde menstruationer
  • Komplikationer i forbindelse med graviditet, fx ufrivillig abort og for tidlig fødsel
  • Problemer med at opnå graviditet
  • Tyngdefornemmelse og smerter i underlivet
  • Smerter og ubehag under og efter samleje
  • Trykken på blæren, der medfører hyppig vandladningstrang
  • Trykken på tarmen, som kan medføre forstoppelse og oppustethed

Sådan behandles muskelknuder

Muskelknuder kan behandles med lægemidler, ikke-kirurgiske behandlinger og operation. Der er dog flere faktorer at tage hensyn til, når der skal tages stilling til, hvilken behandling af muskelknuderne der vil være den bedste for den enkelte kvinde.

Læs også: Behandling af muskelknuder

Sidst opdateret: 06.03.2017

Annonce