Annonce

Kun hver tredje tjekker sine modermærker regelmæssigt

Mange af os har nok et enkelt modermærke eller flere, men hvornår har du sidst tjekket dine? Kan du ikke huske det, så er det nok en god ide at tjekke dem, da det kan være med til, at du opdager modermærkekræft i tide til, at du kan få behandling.

Nye tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at kun hver tredje dansker tjekker sine modermærker regelmæssigt. Men det er vigtigt at huske på, for hvis man opdager forandringer på sine modermærker, kan man opdage modermærkekræft tids noktil, at det kan behandles og ikke spreder sig. Modermærkekræft er nemlig en kræftform, der starter i modermærkerne, men som spreder sig til resten af kroppen, hvis ikke den opdages og behandles i tide.

Læs også: Hvad er modermærkekræft?

Mærkerne skal tjekkes hver tredje måned

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man tjekker sine modermærker hver tredje måned og søger læge, hvis man opdager forandring i dem. Forandringerne kan opstå i både nye og eksisterende modermærker. Risikoen for at få modermærkekræft stiger med alderen, men også unge mennesker kan få det, og faktisk er modermærkekræft den hyppigste kræftform blandt unge mellem 15 og 34 år.

Læs også: Hvad er modermærker?

Fem farlige forandringer

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der især fem farlige forandringer, man skal være opmærksom på, når man tjekker sine modermærker.

  • Asymmetrisk udseende
  • Ujævn kant
  • Flere farver
  • Diameter over 6 millimeter
  • Udvikling over tid

Få flere nyheder om sundhed og sygdom i Netdoktors nyhedsbreve. Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilde: cancer.dk

Sidst opdateret: 13.03.2023

Annonce