Annonce

Langt færre tilfælde af HPV siden vaccine


HPV-vaccinen, som siden 2009 har været en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark, bliver givet for at beskytte mod livmoderhalskræft forårsaget af HPV-virus. Virkningen af vaccinen er nu blevet gjort op i internationalt studie, som viser, at antallet af HPV-smittede er gået kraftigt ned siden vaccinens indførsel.

Forskere har samlet data fra flere studier for at danne et overblik over vaccinens virkning på verdensplan. Forekomsten af HPV-smitte er målt som det samlede antal af personer, der har fået sygdomme eller celleforandringer, som alle skyldes virusset, nemlig kondylomer (kønsvorter) og lette eller svære celleforandringer i livmoderhalsen, eller som simpelthen er testet positiv for HPV.

Læs også: Det skal du vide om celleforandringer i livmoderhalsen

I lande, hvor en høj procentdel har valgt at lade sig vaccinere, er der registreret helt op til 90 procent reduktion i antallet af tilfælde af kønsvorter, op til 34 procent reduktion for lette celleforandringer i livmoderhalsen og op til 47 procent for svære celleforandringer, alt sammen set i forhold til før vaccinens indførsel.

Hvad er HPV-virus?

HPV dækker over en virus med over 100 forskellige undertyper, og vaccinen beskytter mod to eller fire typer af virusset, afhængig af vaccinen. Det er derfor væsentligt at notere, at forskerne har undersøgt effekten af den vaccine, som dækker fire typer af virusset.

Læs også: Hvad er HPV?

Celleforandringer kan opdages ved en en celleprøve fra livmoderhalsen, en såkaldt screening for livmoderhalskræft.

Læs også: Sådan foregår en screening for livmoderhalskræft


FÅ FLERE NYHEDER OM SUNDHED HER!


Kilder: Sciencealert.com og Oxford Journals - Clinical and Infectious Diseases

Sidst opdateret: 31.08.2016

Annonce