Annonce

Sådan virker lattergas

I stigende grad bruges lattergas som et rusmiddel. Rusen kan give iltmangel og gøre dig desorienteret, og dødsulykken på Peter Bangs Vej, hvor en femårig pige mistede livet, viser, at det kan have dødelig udgang, når lattergas bruges i trafikken.

Tendensen er, at flere og flere unge benytter sig af lattergas som rusmiddel. I en undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen svarede 12 procent af de unge mellem 15-25, at de havde prøvet at indtage lattergas i forbindelse med fest. De unge indtager gassen direkte fra gaspatronen eller fra en ballon fyldt med gas. Rusen er kortvarig og varer cirka 30 sekunder.

Læs også: Farlig leg med lattergas

Når gassen går ind, går ilten ud

Måske har du stiftet bekendtskab med lattergas i forbindelse med en tandlægebehandling, der krævede smertestillende. Eller det kan være, du er stødt på det i ambulancen eller på skadestuen. På grund af sin smertestillende virkning bruges lattergas nemlig ofte medicinsk, når en person skal have foretaget et indgreb, som kræver let smertelindring.

Ved medicinsk behandling med lattergas, vil gassen være blandet op med ilt, sådan at man ikke risikerer at blive kvalt. Hvis man bruger lattergas som rusmiddel inhalerer man det rent, og det kan være forbundet med en række sundhedsmæssige konsekvenser.

Den farligste konsekvens ved indtaget af lattergas er netop iltmangel. Når man indtager lattergas, der ikke er opblandet med ilt, så vil ilten fortrænges fra kroppen for at gøre plads til gassen.

Får man ikke nok ilt, kan man blive bevidsthedspåvirket og desorienteret, man kan miste bevidstheden og gå i koma, og i værste tilfælde kan man blive kvalt.

Den rus, man får, når man inhalerer lattergas, er en meget kortvarig rus, så derfor kan det virke oplagt at inhalere ad flere omgange. Det frarådes dog, da iltmanglen så vil forlænges, og risikoen for alvorlige konsekvenser blive større.

Læs også: Unge og stoffer

Følelsesløse fødder

Det er ikke kun iltmangel, der kan være en konsekvens af lattergas-indtaget. Gassen påvirker nemlig også omsætningen af B12-vitamin, der sikrer, at nervesystemet fungerer optimalt. Hvis man har et meget omfattende forbrug af lattergas, kan man derfor komme til at mangle vitaminet.

Hvis man mangler B12-vitamin, kan man få følelsesforstyrrelser, koordinations- og balanceproblemer og nerveskader i for eksempel hænder og fødder. Nogen kan også opleve hukommelsesbesvær.

Læs også: Stofmisbrug

Større risiko for fald og andre farer

Den bevidsthedspåvirkning, som iltmanglen medfører, hvor man kan blive svimmel og desorienteret, kan give en større risiko for, at man falder og slår sig, kører galt eller på anden vis kommer til at sætte sig i farlige situationer.

Selvom rusen kan virke ganske uskyldig, fordi den er så kortvarig, så er den altså forbundet med store risici, der i værste tilfælde kan koste forbrugeren livet.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen, Snak om Lattergas og Netdoktors egen artikel Farlig leg med lattergas

Sidst opdateret: 21.04.2021

Annonce