Annonce

Lovende resultater af ny immunterapi

Forskere har undersøgt en ny form for immunterapi, som har vist lovende resultater ved behandling af hjernekræft.

Ved immunterapi bruger man kroppens eget immunforsvar til at bekæmpe kræftsygdommen.

Forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har i samarbejde med andre udviklet en ny form for immunterapi mod hjernekræft af typen glioblastom.

En udfordring ved immunterapi er at få immunsystemet til at genkende kræftceller uden, at kroppens andre celler bliver angrebet. Med den nye immunterapi har man forsøgt at aktivere immuncellerne til specifikt at ramme kræftceller, hvilket vil mindske risikoen for bivirkninger og gøre behandlingen mere effektiv.

Antistoffer bruges til at nedbryde kræftcellers forsvar

Forskerne har brugt antistoffer til at nedbryde kræftcellernes forsvar mod immunsystemet, og de har stimuleret celler fra immunforsvaret til bedre at kunne genkende kræftceller via proteiner på deres overflade, som ikke findes på kroppens raske celler.

I forsøget undersøgte man kræftpatienters reaktion på behandlingen gennem 20 uger på Rigshospitalet. Hos seks af patienterne holdte hjernesvulsten op med at vokse, og hos tre forsvandt svulsten helt. Desværre er patienterne ikke i live i dag, enten fordi sygdommen vendte tilbage eller af andre årsager.

Forskerne skal afprøve behandlingen i flere forsøg i fremtiden, og du kan læse om fremgangsmåden under forsøget her.

Hvornår bruges immunterapi?

Immunterapi bruges i dag ved modermærke- og nyrekræft, men også eksperimentelt på kræftformer som brystkræft, lungekræft, tyktarmskræft, lymfeknudekræft og leukæmi.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Ny immunterapi giver håb om bedre kræftbehandling, Bag om ny lovende immunterapi: Immunforsvarets teamwork opsporer kræftceller, Nature Communications og Netdoktors egne sider: Immunterapi som behandling af kræft og Immunterapi til behandling af nyrekræft.

Sidst opdateret: 12.03.2018

Annonce