Annonce

Lungekræft: Danske mænd topper i norden

Danskernes rygevaner er skyld i, at danske mænd indtager en trist førsteplads blandt de nordiske lande, når det gælder lungekræft.

Hvert år får næsten 5.000 danskere konstateret lungekræft, og tallet er højere end hos vores nordiske naboer. For danske mænd er tallet endda dobbelt så højt som hos de svenske mænd.

I grafen herunder kan du se udviklingen af lungekræfttilfælde gennem årene i de nordiske lande for mænd. Tallene er fra den nordiske kræftstatistikdatabase NORDCAN.

Incidens af lungekræft i norden, mænd. NORDCAN Lungekræfttilfælde hos mænd i de nordiske lande fra 2000 til 2018, NORDCAN

Et samfundsproblem

I ni ud af ti tilfælde skyldes lungekræft tobaksrygning. Årsagen til de mange kræfttilfælde i dag skal derfor findes i datidens rygekultur, hvor rygning var mere udbredt. I 1950’erne var det nemlig 80 procent af mændene og 40 procent af kvinderne, der røg dagligt. Mens de mænd der dagligt røg faldt gennem årene, steg andelen af kvinder op til 1970. Herefter har andelen af dagligdagsrygere været faldende for begge køn.

De høje tal fra dengang ser vi altså konsekvenserne af i dag i lungekræfttilfælde. Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, mener, at vi skal se problemet som et samfundsproblem frem for et individuelt valg. - Når vi har så mange tilfælde af lungekræft, er det ikke dem, der ryger, vi skal bebrejde. Når man først er afhængig, kan det være svært at stoppe igen. Vi skal i stedet bebrejde vores lovgivning og kultur, der har gjort det alt for nemt at begynde at ryge. Det skal vi have ændret, siger hun.

Læs også: Fra ryger til ikke ryger

Gode fremtidsudsigter

I dag ryger omkring 14 procent af danskerne dagligt mod seks procent i Sverige og otte procent i Norge. Tallet er dog faldende, og de seneste års øgede fokus på rygeforebyggelse hos børn og unge ser ud til at virke. Ifølge Kræftens Bekæmpelse vil de faldende tal sammen med bedre behandlingsmuligheder betyde, at færre får lungekræft i fremtiden.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræftens Bekæmpelse

Sidst opdateret: 19.04.2022

Annonce