Annonce

Mange danskere screenes aldrig for tarmkræft

Alle danskere mellem 50 og 74 år tilbydes en screening for tarmkræft, men kun 60 procent takker ja til tilbuddet.

Når du fylder 50 år, bliver du inviteret til screening for tarmkræft. Screeningen foregår derhjemme og kræver blot, at du samler en lille smule afføring i en beholder og sender den afsted med posten.

Men selvom screeningen foregår i trygge rammer og er forholdsvist nem, er der kun 60 procent, der regelmæssigt takker ja til invitationen til screeningsprogrammet. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

10 procent deltager sporadisk, men 30 procent af de inviterede deltager aldrig i programmet, og det er problematisk, for ifølge Kræftens Bekæmpelse er screeningen et effektivt værktøj i kampen mod kræft. Den lille prøve kan nemlig afsløre tegn på kræft i forstadier eller helt tidlige stadier. Fanger man kræften så tidligt, er behandlingen minimal og sandsynligheden for overlevelse høj.

Tallene blev præsenteret ved et seminar om tarmkræft arrangeret af Kræftens Bekæmpelse.

Screeningsprogrammet virker

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det vigtigt at få flere danskere til at deltage i tarmkræftscreeningen, for man ved, at indsatsen virker.

I løbet af de seneste ti år - hvoraf tarmkræftscreeningen har eksisteret i de syv - er femårsoverlevelsen efter tarmkræft nemlig steget markant. Således er 72 procent af dem, der diagnosticeres med tarmkræft stadig i live fem år efter diagnosen. Man mener, at screeningsprogrammet har en del af æren for det, fordi kræften opdages tidligere. Faktisk finder man 2 ud af 3 tarmkræfttilfælde i et tidligt stadie, og den andel er stigende.

Læs også: Kast et blik i toiletkummen

Du bliver inviteret til screening for tarmkræft, hvis du er mellem 50 og 74 år, og du inviteres hvert andet år. Med invitationen til screeningen får du sendt et prøvesæt og en vejledning i, hvordan du skal gøre. Når du har lavet prøven, sender du den med posten til et laboratorie, hvor man undersøger afføringen for rester af blod. Du får svar på prøven i e-boks eller i din postkasse. Hvis der er fundet blod i din afføring, vil du blive indkaldt til en kikkertundersøgelse af tarmen. Er der ikke blod, skal du ikke gøre mere.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræftens Bekæmpelse

Sidst opdateret: 01.11.2021

Annonce