Rigtig mange kræftpatienter oplever, at de ikke er ordentligt forberedt på livet efter kræft med blandt andet senfølger fra sygdom eller behandling. En række indsatser, der kan forbedre patienternes oplevelse, er iværksat, og særligt landets senfølgeklinikker har en positiv effekt.
Helt op mod hver fjerde kræftpatient har følt sig dårligt klædt på, efter deres behandlingsforløb er slut. Det viser en rundspørge med 1.800 svar foretaget af Netdoktor.
Det billede kan Peter Christensen godt genkende. Han er professor og overlæge på afdeling for Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital.
- Det svarer nogenlunde til mit billede. Det kan godt være, at patienterne har registreret, at de har fået noget information, men det er ikke sikkert, at de har forstået, hvem det er, der kan hjælpe dem efter forløbet, fortalte han til Netdoktor på konferencen Kræftdag 2022.
Han mener, at man i Danmark godt kan blive meget bedre til at hjælpe kræftpatienter videre efter behandlingsforløbet og især med de gener, der kan komme efter endt behandling.
Læs også: Brystkræft: Hospital vil forske i senfølger
Selvom man bliver erklæret kræftfri, er det ikke ensbetydende med, at forløbet er helt slut. Når behandlingen er ovre, vil mange opleve senfølger som følge af enten kræften eller behandlingen.
Senfølger kan både være af fysisk og psykisk karakter. Nogle senfølger er knyttet til enkelte kræftsygdomme og behandlingen af dem, mens andre er mere generelle. Generelle senfølger efter et kræftforløb kan være:
Udover senfølgerne vil man også typisk skulle igennem et opfølgende forløb med den afdeling, man har været tilknyttet under sin behandling. Forløbet er til for at holde øje med, om kræften vender tilbage.
Læs også: Tarmkræft: Stor effekt af screeningprogram
Et af de steder, man kan få hjælp til at komme godt tilbage til livet efter sit kræftforløb, er på landets senfølgeklinikker. Peter Christensen er daglig leder af senfølgeklinikken for kræft i bækkenorganerne (tarm, urinveje og kønsorganer) på Aarhus Universitetshospital. Forskningsresultater fra senfølgeklinikken viser, at det højner livskvaliteten hos tidligere kræftpatienter, hvis de kan få hjælp til de senfølger, der kan være efter kræft og kræftbehandling.
- Vi gør jo ikke patienterne raske. Vi sætter en behandling i værk, som lindrer deres senfølger, og så uddanner vi dem til at forstå, hvordan deres liv med senfølger kan være, siger han og fortsætter:
- Selvom en del patienter stadig har restsymptomer efter senfølgebehandlingen, oplever de faktisk, at vi flytter dem rigtig meget på det parameter, der handler om livskvalitet. Det har netop noget at gøre med, at patienterne føler sig bedre klædt på til at håndtere deres liv på en anden måde, end før de startede i vores klinik.
Hvis du har behov for hjælp til at håndtere senfølger efter et kræftforløb, kan du blive henvist til en senfølgeklinik af din læge, men du kan også selv tage kontakt til en klinik. Der findes senfølgeklinikker forskellige steder i Danmark. Nogle er specialiserede i ét specifikt kræftområde, mens andre behandler de mere generelle senfølger. Ifølge Peter Christensen arbejder man på at etablere endnu flere klinikker rundt om i landet.
Se Kræftens Bekæmpelses oversigt over eksisterende og kommende senfølgeklinikker her.
Kilder: Peter Christensen, professor og overlæge på afdeling for Mave- og Tarmkirurgi, Aarhus Universitetshospital og Kræftens Bekæmpelse
Sidst opdateret: 04.11.2022