Annonce

Mavefedt øger kvinders kræftrisiko

Ny forskning viser, at fedt omkring maveregionen øger kvinders risiko for at udvikle kræft i mave-tarmregionen samt lungekræft.

Det er kendt faktum, at overvægt øger risikoen for en række sygdomme, men fordelingen af de ekstra kilo fedt har også betydning.

Det viser ny forskning baseret på data fra det såkaldte PERF-studie (Prospective Epidemiologic Risk Factor) hvori 5.855 danske kvinder blev fulgt gennem 12 år. Kvinderne, som i gennemsnit var 71 år, blev undersøgt i en kropsscanner, som viser fedtfordelingen i kroppen. Hos kvinder, der havde passeret overgangsalderen, fandt forskerne en sammenhæng mellem ophobning af fedt omkring maveregionen og øget risiko for kræft i mave-tarmregionen (gastrointestinal kræft) og lungekræft. Efter overgangsalderen har fedtet tendens til at sætte sig omkring maveregionen, og derfor er der ekstra grund til at være opmærksom på vægten og fedtfordelingen.

Resultaterne præsenteret på kræft-kongres

Resultaterne blev præsenteret på en kræft-kongres arrangeret af ESMO (European Society for Medical Oncology) i Madrid i sidste uge af Ph.D.-studerende hos Nordic Bioscience og ProScion, Line Mærsk Staunstrup. Hun fortæller til Dagens medicin, at hun håber, at læger vil bruge resultatet til at snakke forebyggelse med kvinder, som har høj risiko for at udvikle kræft.

Kilder: Dagens medicin og ESMO.org.

Sidst opdateret: 11.09.2017

Annonce