Annonce

Max Hansen: Prostatakræft kommer snigende

Den 69-årige skuespiller Max Hansen blev i 2015 ramt af prostatakræft og skulle igennem både strålebehandling og hormonbehandling. I dag er han raskmeldt og bl.a. aktuel i en landsdækkende prostatakræft-kampagne. Ifølge Max skal mænd blive bedre til at gå til lægen og blive tjekket, for man kan ikke altid selv mærke, om der er noget galt.

Max Hansen

- Du skal gå til lægen før din nabo. Fordi du kan ikke selv finde ud af, om der er noget galt og prostatakræft, den kommer altså som en tyv om natten. Du har ikke ondt nogle steder, du skal simpelthen gå til lægen – jo før, jo bedre for jo bedre behandlingsmuligheder er der.

Så enkelt er budskabet fra skuespiller Max Hansen, der i 2015 fik konstateret prostatakræft.

Det var en god ven, som dengang foreslog ham at gå til lægen, fordi han var oppe at tisse tre gange hver eneste nat. Hos lægen fik han tjekket både sit PSA-tal og sin prostata:

- Lægen kunne så konstatere, at mit PSA-tal pludselig var steget, og jeg blev derfor sendt til videre undersøgelse på Rigshospitalet. Her fik jeg beskeden, at jeg havde prostatakræft, og at det desværre havde spredt sig. Der fik jeg godt nok et chok. Jorden åbnede sig under mig, og jeg er glad for at min hustru var med, da jeg fik det at vide.

Læs mere om PSA-tal her

For sent at blive opereret

Da prostatakræften havde spredt sig, var operation udelukket. Max skulle derfor have en omgang med strålebehandling og hormonbehandling.

- Jeg måtte igennem den store tur med 7½ uges strålebehandling hver dag. Sådan en omgang strålebehandling, det er ikke sjovt, men til gengæld har det reddet mit liv. Så man tager alt med. Bagefter fulgte der så 3½ år, hvor jeg fik skudt medicin ind i kroppen en gang om ugen. Jeg var næsten i behandling i 4 år, men det gjorde, at jeg sidder her i dag og er raskmeldt.

Alligevel kan Max mærke en forskel:

- Ens liv ændrer sig. Det gør det bare. Man opdager, at der er andre ting, der får værdi. Der er tiden før kræftsygdom og efter kræftsygdom. Rent fysisk så følger en masse træthed med. Jeg kan ikke arbejde så meget, som jeg har gjort. Jeg kan godt mærke, når jeg kommer fra teaterprøve, at så har jeg brug for at ligge en halv time eller en time. Men altså jeg bliver jo også snart 70, og jeg sætter pris på hver morgen, hvor jeg slår øjnene op, siger Max, der er gift og har 3 børn og 4 børnebørn.

Mænd er nogle fjolser

Ifølge Max Hansen er mænd rigtigt dårlige til at gå til lægen:

- Mænd er nogle fjolser. De går ikke til lægen for at blive tjekket, og det skal de. Du kan ikke selv finde ud af, om der er noget galt. Det eneste, man kan gøre, er at få tjekket sin prostata og sit PSA-tal. Det nytter ikke noget, at mænd er skidegode til at prale om deres nedre regioner, når de ikke vil snakke om alt det andet. Kvinder, de taler sammen om den slags – ”husk nu at undersøge dine bryster, når du går i bad, det kunne være du fandt en lille knude”, den slags. Mænd taler ikke om det. Og det skal vi.

Derfor sagde Max Hansen og skuespillerkollegaen Martin Miehe Renard ja til at medvirke i en landsdækkende kampagne for prostatakræft.

- Altså to år efter jeg fik konstateret prostatakræft, så fik Martin forstørret prostata og blev opereret, så vi har begge været møllen igennem.

I tre små film spiller de to gamle kammerater, Frank og Niller, som har svært ved at tale om emnet.

- Filmene er sat på spidsen – vi prøver at bruge humor. Det var vigtigt for Martin Miehe Renard og mig. Med humor kommer man længst, der er masser af brochurer der fortæller om kræft, men humor gør det en anelse mere spiseligt.

Se filmene her

Forhøjet PSA kan tyde på prostatakræft, men det kan også være tegn på godartede sygdomme, f.eks. forstørret prostata, dårlig blæretømning og betændelse i blæren eller prostata. PSA-tallet vil derfor aldrig stå alene i udredningen af prostatakræft, men vil blive sammenholdt med andre undersøgelser, bl.a. hvor lægen mærker på prostata gennem endetarmen, en MR-skanning og evt. et sæt vævsprøver fra prostata.


Sidst opdateret: 16.11.2023

Annonce