Et nyt lægemiddel, der tidligere kun har været godkendt til behandling af voksne med astma-eksem, er nu også blevet godkendt til børn og unge mellem 12 og 17 år.
Tør, kløende og undertiden også betændte plamager på huden er kendetegnende for astma-eksem. Sygdommen, der også er kendt som børneeksem eller atopisk dermatitis, kan i nogle tilfælde være meget svær at behandle, men et nyt biologisk lægemiddel viser gode resultater.
Lægemidlet Dupixent har indtil nu kun været godkendt til behandling af voksne mennesker, men nu er det altså blevet godkendt til også at kunne bruges til børn og unge mellem 12 og 17 år.
Astma-eksem er også kendt som børneeksem, fordi den typisk rammer børn, og mange vokser fra det i løbet af puberteten. Betegnelsen er dog lidt misvisende, for der er mange, der fortsætter med at have de kløende udslæt efter puberteten.
Læs også: Børneeksem
Godkendelsen af det nye lægemiddel er en glædelig nyhed for de unge mennesker, der lider af sygdommen i en grad, så traditionel behandling ikke er effektivt.
Hidtil har man behandlet sygdommen med lysterapi eller salver med for eksempel binyrebarkhormon, men for nogle er denne behandling ikke tilstrækkelig. Her kan det nye lægemiddel være effektivt.
Dupixent virker ved at slukke for den del af immunforsvaret, som udløser eksemen. Medicinen gives som indsprøjtning hver 14. dag, og man skal gå til kontrol hver 4. måned, når man er i behandling.
Læs også: Slip for fedtet hud
Man anslår, at cirka 15 til 20 procent af alle børn og unge har astma-eksem. Tallet er meget mindre blandt voksne. Her estimeres det, at cirka én procent af den voksne befolkning lider af astma-eksem.
Astma-eksem skyldes primært en defekt hudbarriere, og det kan i nogle tilfælde være arveligt. Børn, hvor forældre eller søskende har eller har haft lidelsen, har nemlig større risiko for selv at udvikle astma-eksem. Lider man af astma-eksem, har man større risiko for at udvikle astma, ligesom risikoen for at udvikle lignende hudsygdomme, eksempelvis håndeksem, er større.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Danske Regioner og Netdoktors egen artikel om Børneeksem
Sidst opdateret: 07.06.2021