Er der kræft-DNA i blodet efter operation for tarmkræft, vil det nu kunne blive sporet ca. 9 måneder end tidligere. Det muliggør en ny blodprøve, som er udviklet af en gruppe forskere fra Aarhus Universitet.
Tilbagefald kan opstå i forbindelse med et endt kræft sygdomsforløb. Særligt ved tarmkræft er der en stor risiko for tilbagefald, hvis der findes kræft-DNA i blodet efter operationen. Det vil en ny blodprøve forsøge at lave om på. Blodprøven, som er udviklet af en forskergruppe fra Aarhus Universitet, kan spore eventuelle spor af kræft-DNA ca. 9 måneder tidligere end normalt.
Kun 15 procent af tarmkræftpatienter med tilbagefald får i dag tilbudt en behandling, fordi tilbagefaldene opdages alt for sent. Med den nye blodprøve kan det derfor lade sig gøre at være i bedre tid, hvilket i sidste ende kan få betydning for den enkelte patients overlevelse.
Løsningen ligger i at opspore tilbagefaldet i tide. Udfordringerne har førhen været, at det har været vanskeligt at opspore tilbagefald, da man ikke på forhånd har kunnet finde frem til, hvilke tarmkræftpatienter der havde restsygdom, og hvilke der var helbredt. Det vil den nye blodprøve ændre på gennem et nyt opsporingsprogram, som er blodprøveguidet.
Gennem løbende blodprøver undersøges alle patienterne. Findes der kræft-DNA i blodet, sendes patienterne videre til næste fase, som består af et intensiveret scanningsbaseret opfølgningsforløb, der har til formål at lokalisere, hvor restsygdommen sidder, således at patienten kan komme i behandling igen.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilde: Innovationsfonden
Sidst opdateret: 29.10.2019