Annonce

Ny blodprøve skal opdage 8 kræftformer

En forskningsgruppe har undersøgt en ny blodprøve, der muligvis kan bruges som en screeningsmetode til at opdage otte forskellige kræftformer.

Der er nogle typer kræft, hvor der ikke findes en screeningsmetode, og det betyder, at sygdommen ofte ikke bliver opdaget i et tidligt stadie. Det er blandt andet æggestok- og leverkræft.

En forskningsgruppe fra University School of Medicine har udviklet og undersøgt en ny blodprøve, der skal kunne finde otte former for kræft i et tidligt stadie. Det er kræft i æggestok, lever, mave, bugspytkirtel, spiserør, tyk- og endetarm, lunge og bryst.

Andre kendte screeningsformer, for blandt andet brystkræft, livmoderhalskræft og tarmkræft screener for en kræftform af gangen, mens denne blodprøve altså undersøger otte.

Læs også: Brystkræft: Selvundersøgelse af brystet

Finder 70 procent af kræfttilfælde

Blodprøven hedder CancerSeek og er blevet afprøvet på 1.005 mennesker med de nævnte kræftformer i et tidligt stadium. Blodprøven tester for DNA-mutationer og proteiner, som kan findes i blodet hos kræftpatienter. Undersøgelsen viste, at blodprøven kan udpege 70 procent af kræfttilfældene på tværs af de otte kræftformer.

Testen blev også afprøvet på 812 personer, der ikke havde kræft. Dog blev 7 af disse fejlagtigt testet positive for kræft.

Læs også: Undersøgelse for prostatakræft

Flere undersøgelser påkrævet

Cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman, understreger, at blodprøven skal afprøves på store grupper raske patienter, før den kan godkendes.

“Men hvis testen også i større undersøgelser viser sig at være holdbar, er det en blodprøve, som den praktiserende læge kan bruge blandt sine patienter, og som ovenikøbet er rimelig i pris,”siger Niels Kroman til Kræftens Bekæmpelse.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Science og Netdoktors egne sider: Brystkræft, Livmoderhalskræft og Tarmkræft.

Sidst opdateret: 22.01.2018

Annonce