Mange danskere lider af knogleskørhed uden at vide det, og derfor søsætter Netdoktor og Osteoporoseforeningen fra uge 45 en ny kampagne, der kaster lys på folkesygdommen.
Knogleskørhed rammer hver 3. kvinde og omtrent hver 7. mand i løbet af livet. I dag er cirka 172.000 danskere diagnosticeret med sygdommen, men Sundhedsstyrelsen vurderer, at op mod yderligere 500.000 danskere er ramt af sygdommen uden at vide det.
Det ødelægger mulighederne for at forebygge alvorlige brud på knoglerne, blandt andet hofte- og rygsøjlebrud, der er potentielt livsfarlige. Knogleskørhed er da en af vor tids største og mest skjulte folkesygdomme.
Netdoktor og Dagens Medicin lancerer derfor i partnerskab med Osteoporoseforeningen en oplysningskampagne om knogleskørhed, hvis omdrejningspunkt for Netdoktor er www.knogleskørhed-info.dk.
Knogleskørhed er en systemisk skeletsygdom, som kendetegnes ved lav knoglemasse og forandringer i vævet, som gør knoglen mere porøs og udsat for knoglebrud. Knogleskørhed kaldes også osteoporose.
Sygdommen er udbredt, og antallet af nye tilfælde er stigende. Hver anden kvinde og hver fjerde mand over 50 år vil opleve et knoglebrud som følge af knogleskørhed.
Risikofaktorerne er mange og kendte: Arvelighed, BMI under 19, overgangsalder inden man fylder 45 år, rygning, stort alkoholforbrug, fysisk inaktivitet, lave niveauer af D-vitamin, behandling med binyrebarkhormon og en række sygdomme sat i forbindelse med knogleskørhed, som for eksempel anoreksi og KOL.
– Knogleskørhed er en livsstilssygdom. Du kan forebygge den. Men det kræver oplysning. Derfor går vi nu ud med en kampagne, så vi finder flere patienter, inden de får deres første – eller næste – brud, siger Ulla Knappe, formand for Osteoporoseforeningen.
Det bliver bakket op af Bente Langdahl, professor, dr.med. og overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, der fortæller, at knogleskørhed ofte ikke bliver diagnosticeret - selv efter et knoglebrud:
– Danskere opfatter generelt knoglebrud som uheld og ikke som resultat af underliggende sygdom, siger Bente Langdahl.
Derfor er kampagnens formål at gøre opmærksom på tegnene på knogleskørhed og de faktorer, der øger risikoen for sygdommen.
På www.knogleskørhed-info.dk kan man blive klogere på knogleskørhed og teste sin viden. Netdoktor har nemlig skræddersyet viden til forskellige behov, hvad enten man selv har knogleskørhed, er i risikogruppen, pårørende eller fagperson.
Kilder: www.knogleskørhed-info.dk
Sidst opdateret: 30.10.2020