Annonce

Nye tal: Færre får livmoderhalskræft

Nye tal viser, at færre kvinder bliver diagnosticeret med livmoderhalskræft. Det hænger sammen med, at flere bliver vaccineret mod HPV, viser forskning.

Siden 2009 har vaccinationen mod HPV været en del af børnevaccinationsprogrammet. Effekten af dette begynder nu at vise sig. Der er nemlig færre kvinder, der får konstateret livmoderhalskræft, og forskningen viser, at faldet særligt skyldes, at flere bliver vaccineret mod HPV.

Hvad er HPV?

HPV er en seksuelt overført virus. Selve virussen er der ingen behandling for, og den giver for det meste ingen symptomer. Hos nogle bliver infektionen med HPV til en kronisk infektion, og her er der øget risiko for at få celleforandringer og udvikle livmoderhalskræft.

Læs også: 10 spørgsmål om livmoderhalskræft

Vaccinen beskytter mod HPV-infektion

I et nyt studie er udviklingen af antallet af forstadier til livmoderhalskræft og livmoderhalskræft gennem de seneste 20 år blevet undersøgt. Studiet viser en klar sammenhæng mellem faldet af kvinder, der får konstateret både forstadier til livmoderhalskræft og livmoderhalskræft, og antallet af kvinder, der bliver vaccineret mod HPV. Undersøgelsen viser, at vaccinerede kvinder har en lavere forekomst af kræft og svære forstadier end kvinder, der ikke er vaccineret.

Læs også: Beskyt dig mod HPV

Færre unge screenes for livmoderhalskræft

Selvom det er gode nyheder, at færre bliver diagnosticeret med livmoderhalskræft, viser nye undersøgelser, at færre danske unge kvinder siger ja til at blive screenet for livmoderhalskræft. Det er en undersøgelse, danske kvinder får tilbudt jævnligt, fra de er 23 år. Undersøgelsen kan være med til at finde og fjerne forstadier til livmoderhalskræft, inden det når at udvikle sig til kræft. Undersøgelsen er derfor også en vigtig faktor for, at kræften ikke når at udvikle sig.

Læs også: Livmoderhalskræft: Sådan foregår et celleskrab

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: cancer.dk og Netdoktors egen artikel: Beskyt dig mod HPV

Sidst opdateret: 15.02.2023

Annonce