Annonce

Nyt studie: HPV-vaccine giver ikke kronisk træthed

En norsk undersøgelse viser, at der ikke er sammenhæng mellem HPV-vaccinen, og symptomer der viser sig som kronisk træthedssyndrom.

Det er længe blevet debatteret, hvorvidt HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft medfører uønskede symptomer, såsom kronisk træthedssyndrom, kvalme og svimmelhed.

Norges Institut for Folkesundhed udpeger i en ny stor undersøgelse, at piger, der har modtaget HPV-vaccinen, ikke har en øget risiko for at få kronisk træthedssyndrom.

Læs også: Beskyt dig mod HPV

Undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget på baggrund af data om 824.133 drenge og piger i alderen 10 til 17 år i perioden 2009 til 2014.

Forskerne undersøgte både, om der var en øget forekomst af træthedssyndromet to år efter den første HPV-vaccine og i hele den femårige periode, hvor den modtages.

Det fastslås i undersøgelsen, at der generelt er en stigende forekomst af kronisk træthedssyndrom blandt børn og unge i Norge.

Det fremgår dog, at stigningen ikke kan forklares, men at der ikke er sket en højere stigning hos piger end hos drenge, og derfor hænger den invaliderende træthed ikke sammen med vaccinen.

Lav tilslutning til HPV-vaccine i Danmark

Tilslutningen til vaccinen i Danmark er faldet markant. 54 procent af piger født i 2002 er vaccinerede mod livsmoderhalskræft. Imens har kun 29 procent af pigerne, der er født året efter, modtaget vaccinationen.

Faktum er dog, at omkring 99 kvinder dør af livmoderhalskræft om året ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Kåre Mølbak, der er direktør ved Statens Seruminstitut mener, at undersøgelsen er interessant læsning, særligt i Danmark, grundet dette fald i tilslutningen til HPV-vaccinen. Mølbak udtaler til DR.dk:

- Studiet bekræfter med meget stor sikkerhed, a HPV-vaccinen er en af de sikreste vacciner, som vi har, og at der ikke er nogen som helst sammenhæng mellem vaccinen og kronisk træthedssyndrom.

Læs også: HPV infektion - fokus på livmoderhalskræft

Mere forskning

Karsten Juhl, der er vicedirektør fra Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet, anerkender, at det norske studie udelukker en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og kronisk træthed.

Han mener dog også, at mistanken mod vaccinen fortsat må undersøges grundigt. Selvom den norske undersøgelse afkræfter vaccinens skyld i træthedssyndromet, er den dog ikke frikendt for at give POTS, som blandt andet viser sig ved svimmelhed og kvalme.

Få flere nyheder om sundhed her


Kilder: DR.dk, Kræftens Bekæmpelse og Netdoktors egen side: Vaccination mod HPV.

Sidst opdateret: 28.06.2017

Annonce