Annonce

Nyt studie: Effektiv behandling af æggestokkræft

Behandling med særligt lægemiddel kan øge overlevelsen hos kvinder med kræft i æggestokkene. Det viser en ny undersøgelse.

Et nyt studie, der præsenteres på den årlige kongres for European Society for Medical Oncology, viser, at behandling med PARP-hæmmer forbedrer overlevelsen hos personer, der er nydiagnosticerede med æggestokkræft.

PARP-hæmmer findes i et lægemiddel kaldet olaparib. Dette bruges til, at blokere virkningen af enzymet PARP, og det gør, at kræftcellerne dør.

Læs også: Kræft i æggestokkene

Overlevelse øges med tre år

I studiet har man undersøgt 391 kvinder med alvorlig æggestokkræft og fejl i generne BRCA1- og/eller BRCA2. Kvinderne blev inddelt i to grupper, hvor den ene gruppe fik behandling med olaparib, mens den anden fik placebo i et forløb på to år. Alle kvinderne havde tidligere modtaget kemoterapi.

I gennemsnit var overlevelsen uden en forværring af sygdommen 13,8 måneder blandt kvinderne i placebogruppen, mens overlevelsen indtil videre er mere end tre år længere for kvinderne, der modtog behandling med olaparib.

Det er endnu for tidligt for forskerne at sige, om studiet kan have en indflydelse på antallet af kvinder, som bliver kureret for æggestokkræft med denne form for behandling, men resultaterne er positive.

Læs også: Svulster på æggestokkene

Bivirkninger ved behandlingen

Den mest almindelige bivirkning ved behandlingen med olaparib var blodmangel (anæmi), som 22 procent oplevede. Kun 12 procent af patienterne valgte at stoppe behandlingen med olaparib på grund af bivirkninger.

Læs mere om behandling af æggestokkræft med olaparib på Kræftens Bekæmpelse her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin og Kræftens Bekæmpelse.

Sidst opdateret: 23.10.2018

Annonce