Annonce

Nyt studie: Kun hver femte ved, at alkohol øger risikoen for kræft

I Danmark er der hvert år mindst 1.100 danskere, der mister livet på grund af kræft relateret til alkohol, men det er kun få, der rent faktisk ved, at der er en sammenhæng mellem alkohol og kræft.

I en ny rapport har Kræftens Bekæmpelse undersøgt danskernes alkoholvaner, holdninger til alkohol og deres viden om sammenhængen mellem alkohol og kræft. Alkohol hænger nemlig sammen med en øget risiko for kræft, men det er kun 21 procent af danskerne, der ved det.

Læs også: Hvad er alkohol?

Alkohol øger risikoen for otte kræftsygdomme

I undersøgelsen har 3.000 danskere mellem 18 og 74 år deltaget i en spørgeskemaundersøgelse. De blev blandt andet spurgt ind til, hvilke sygdomme alkohol øger risikoen for at få. Her nævnte kun hver femte kræft. Men alkohol øger blandt andet risiko for otte kræftsygdomme herunder kræft i mundhulen, brystet samt ende- og tyktarmskræft.

Læs også: Kræft - Hvad er det?

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger og mindsk risikoen

Generelt gælder det, at jo mere alkohol man drikker, jo større er risikoen for at få kræft på grund af alkohol. For helt at fjerne risikoen for at få kræft på grund af alkohol, skal du altså droppe alkoholen. Men vil du stadig gerne nyde et glas vin eller en øl engang imellem, så er det en god idé at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Ved at følge dem er risikoen for at blive syg og få kræft på grund af alkohol nemlig lav.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du højst drikker ti genstande om ugen. Samtidig anbefaler de, at de ti genstande fordeles over ugens dage, så man ikke drikker mere end fire genstande på en enkelt dag. Derudover fraråder de helt, at unge under 18 år drikker alkohol.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: cancer.dk og Netdoktors egen artikel om alkohol anbefalinger

Sidst opdateret: 07.12.2022

Annonce