Annonce

Omega-3 kosttilskud: Ingen effekt på hjertesygdomme

Ny forskning viser, at man ikke kan forebygge hjerte-kar-sygdomme ved at spise fiskeoliekapsler, som man tidligere har troet. Det har fået Hjerteforeningen til at ændre sine anbefalinger.

Hjertepatienter er længe blevet rådet til at spise et dagligt tilskud af fiskeoliekapsler, som indeholder omega-3 fedtsyrer til at forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Nu peger ny forskning dog på, at et dagligt indtag af fiskeoliekapsler hverken forebygger blodpropper eller åreforkalkning. Det nytter derfor ikke at skyde genvej ved at spise det populære kosttilskud. Det har fået Hjerteforeningen til at ændre sine anbefalinger. Fremadrettet anbefales det nu, at man får omega 3-fedtsyrer gennem kosten ved at spise fisk.

Forskningen er publiceret i det ansete tidsskrift The New England Journal of Medicin.

Læs også: Hvad er kosttilskud?

Ingen mærkbar effekt

Ifølge den nye forskning kan et dagligt indtag af fiskeoliekapsler ikke reducere sygeligheden eller dødeligheden ved hjerte-kar-sygdomme. Kosttilskuddet kan heller ikke hjælpe patienter med forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk eller diabetes.

Forskningen forholder sig kun til omega-3 kosttilskuds virkning på hjerte-kar-sygdomme. Man mener derfor stadig, at tilskuddet kan have en effekt på andre tilstande som leddegigt.

Læs også: Sådan undgår du jernmangel

Nye anbefalinger

I stedet for de dyre fiskeoliekapsler anbefaler Hjerteforeningen, at man bruger sine penge på hjertesunde fødevarer som fuldkorn, frugt, grøntsager og fisk.

For at dække behovet for omega-3 fedtsyrer bør alle spise 350 g. fisk om ugen. Omega-3 fedtsyrer findes især i fede fisk, som sild, laks, makrel, ørred og hellefisk.

Læs mere om Hjerteforeningens nye anbefalinger her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Hjerteforeningen, Marine n−3 Fatty Acids and Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer og Netdoktors egen artikel: Fiskeolier.

Sidst opdateret: 15.01.2019

Annonce