Annonce

Sådan slipper du af med åreknuder


Åreknuder er i langt de fleste tilfælde ganske harmløse, men alligevel kan de afholde mange af os fra at vise de bare ben frem i sommerkjolen. Læs her, hvordan du kan blive åreknuderne kvit!

Man kan blive tilbudt fjernelse af de blå, snoede åreknuder, hvis de er meget generende kosmetisk, eller hvis man har symptomer som trætte og tunge ben, uro og kløe, krampelignede fornemmelse eller sviende smerter. Det er en speciallæge med kendskab til åreknudebehandling, som vurderer, om åreknuderne kan fjernes.

To slags åreknuder

Der er to typer af åreknuder, primære og sekundære, og typen er afgørende for, om åreknuden kan fjernes. Primære åreknuder er oftest arvelige og er ikke forbundet med andre sygdomme. Sekundære åreknuder er imidlertid et symptom efter en blodprop i det dybe venesystem eller efter sjældne medfødte venesygdomme. Kun primære åreknuder må fjernes, og det skyldes, at hvis man fjerner overfladiske vener hos personer med tilstopning af de dybe vener efter en blodprop, kan situationen blive forværret.

Flere mulige behandlinger

Primære åreknuder er ofte arvelige, og det er desværre få ting man selv kan gøre for at forebygge og behandle dem. Har man åreknuder, som får benene til at hæve, kan man bruge kompressionsstrømper, sørge for ikke at stå stille eller sidde med benene nedad for længe ad gangen, og hvis man er overvægtig, kan et vægttab hjælpe. Rent kirurgisk kan åreknuder behandles på flere måder. Her kan du se en kort oversigt over de forskellige behandlinger. Du kan læse mere om de enkelte behandlinger via linket nedenfor.

Læs også: Behandling åreknuder

  • Operation - den overfladiske, snoede del af åren fjernes.

  • Laser - ved hjælp af laseren “brændes” åren lukket og åren kan efterfølgende fjernes.

  • Radiobølgebehandling - fungerer ligesom laser, men ved lavere varmegrader.

  • Behandling med skum - indsprøjtning af midlet skleroterapeutikum, som får åren til at koagulere.

FÅ FLERE NYHEDER OM SUNDHED HER!


Sidst opdateret: 14.09.2016

Annonce