Annonce

Forstoppelse: Det gør du

Julens fede mad og de mange stillesiddende timer ved julebordet kan give tendens til forstoppelse. Få her fem gode råd til, hvordan du kan holde gang i maven.

Flæskesteg, andesteg, rødkål, sovs og kartofler... Tænderne begynder næsten at løbe i vand ved tanken om den dejlige mad, der er i vente. For meget julemad kan imidlertid ende med en irriterende forstoppelse. Fed mad er nemlig længere tid om at blive fordøjet i maven.

Læs også: Medicin mod forstoppelse

5 gode råd mod forstoppelse ved julebordet

Symptomerne på forstoppelse er, at man får ondt i maven, og man har svært ved at komme af med sin afføring. Ved at bruge disse fem råd kan man hjælpe maven lidt på vej:

1. Sørg for at spise fibre: For at undgå forstoppelse skal man sørge for, at man ikke kun spiser sovs, men også nogle fibre. Fibre får man for eksempel gennem frugt og grønt og særligt fuldkornsprodukter, og de gør, at maden får lettere ved at bevæge sig gennem systemet. Hvis du allerede har forstoppelse, kan du også få gang i maven ved at spise fiberrig mad.

2. Drik vand: Drik godt med vand både før, under og efter måltider. Et af de mest normale symptomer ved forstoppelse er hård afføring, og det afhjælper en masse væske.

3. Bevæg dig: Gå en lang tur med familien eller lav lidt gymnastik - bevægelse stimulerer tarmens naturlige bevægelser.

4. Tyg maden grundigt: Hvis du har tendens til at sluge maden, så sæt tempoet ned, spis langsomt og tyg maden godt igennem. Så bliver det nemmere for maven at fordøje den.

5. Toiletbesøg: Det kan være svært at følge sin normale “toiletrytme", når man ofte spiser middag hos andre i juletiden. Så undertrykker man trangen til et toiletbesøg, og det kan give forstoppelse, hvis man venter for længe. Sørg derfor for at bruge toilettet når du skal.

Afføringsmiddel og magnesium - når skaden er sket

Hvis det er svært at få gang i maven ovenpå en forstoppelse, så kan man finde et afføringsmiddel på apoteket. Man kan også spise kosttilskud med magnesium, som også findes i flere afføringsmidler. Hvis man spiser kosttilskud med magnesium, skal man sørge for at drikke rigelig med væske.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Netdoktors egen artikel: Forstoppelse.

Sidst opdateret: 18.12.2019

Annonce