Annonce

Salg af lattergas begrænses

Lattergas er i de senere år blevet et populært rusmiddel blandt unge i nattelivet. Nu indgår Folketingets partier en politisk aftale, som skal forhindre unges misbrug af lattergas.

Lattergas har længe været brugt som smertelindring og forbindes typisk med et besøg hos tandlægen eller som et beroligende middel på landets fødegange. Men i de seneste år er lattergas også blevet et eftertragtet rusmiddel blandt danske unge. Som konsekvens af det har Folketingets partier netop indgået en bred politisk aftale med en række tiltag, der skal vanskeliggøre unges køb og brug af lattergaspatroner som rusmiddel.

Øget kontrol og aldersbegrænsning

Aftalen, der er indgået med opbakning fra Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet, indeholder konkrete tiltag til, hvordan unges misbrug af midlet kan begrænses. Her indføres blandt andet en aldersgrænse, øget kontrol og en mængdebegrænsning for salg af lattergaspatroner til privatpersoner. Fremover vil det nu kun være muligt at købe to af de små, sølvfarvede lattergaspatroner ad gangen, ligesom det vil være ulovligt at sælge patroner til unge under 18 år.

Desuden bliver der indført forbud mod at sælge lattergaspatroner i butikker, hvor der også sælges alkohol og tobak. Dette gælder både i fysiske som online butikker.

Indeholder koncentreret gas

De sølvfarvede lattergaspatroner indeholder en drivgas (N20), som typisk bruges til at omdanne fløde til flødeskum. Gassen i patronerne er ren gas, hvor den gas, man får som smertelindring hos blandt andet tandlægen, er iblandet med cirka 50 procent ilt.

Ofte inhaleres gassen ved at tømme en patrons indhold i en ballon, som man efterfølgende indånder fra. Beruselsen viser sig efter få sekunder og kan vare op til få minutter, hvorefter den forsvinder.

Årsagen til rusen er formentlig en meget kompleks påvirkning af forskellige processer i hjernen. Gassen påvirker nemlig nogle receptorer i hjernen og frigiver desuden nogle opioid-lignende stoffer i hjernestammen. Dette er sandsynligvis en del af forklaringen på den følelse af eufori, som man oplever, hvis man indånder lattergas.

Læs mere om lattergas

Misbrug kan give varige skader

Indtag af lattergas kan blandt andet give balanceproblemer, svimmelhed og svækket dømmekraft. En mere alvorlig konsekvens af indtag af lattergas kan være iltmangel. Når man inhalerer lattergas fra en ballon, fortrænger ilten i lungerne. Des flere inhalationer, des større risiko for iltmangel - i værste tilfælde kan man risikere at blive kvalt af iltmangel.

Desuden kan indånding af lattergas føre til mere langsigtede skader. Et stort og længerevarende brug af lattergas kan give kroniske nerveskader, som kan have konsekvenser for ens finmotorik, ligesom et massivt brug kan give B12-vitaminmangel, der kan medføre blodmangel.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Erhvervsministeriet og Netdoktors egen artikel "Farlig leg med lattergas".

Sidst opdateret: 23.01.2020

Annonce