HPV-vaccinen er vigtig for både drenge og piger, men en gruppe drenge er ved at gå glip af Sundhedsstyrelsens gratis tilbud om vaccination.
En gratis dosis HPV-vaccine, der beskytter mod flere former for kræft, har længe været et tilbud til 12-årige piger. I 2019 begyndte man også at tilbyde den til 12-årige drenge.
Da tilbuddet trådte i kraft var der en gruppe drenge, som ikke var automatisk omfattet af det. Det drejede sig om drenge født i 2006 og første halvdel af 2007. Af den grund blev et midlertidigt tilbud om gratis vaccine af netop denne gruppe indført. Dette tilbud udløber i slutningen af 2021.
Vaccinen består af to stik, der skal gives med minimum fem måneders mellemrum. Derfor er sidste chance for at benytte sig af tilbuddet om gratis vaccination 1. juli 2021.
Læs også: Beskyt dig mod HPV
Sundhedsstyrelsen har ikke opnået den tilslutning til den gratis vaccine blandt denne gruppe, som de havde ønsket sig. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan det være fordi, at drengenes forældre ikke ved, at vaccinen ikke kun beskytter mod livmoderhalskræft.
En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser nemlig, at stort set alle ved, at HPV-vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft. Men det er ikke den eneste form for kræft, som vaccinen kan forebygge. HPV-vaccinen kan nemlig også forhindre mange tilfælde af analkræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse skyldes 90 procent af alle tilfælde af analkræft nemlig HPV.
Derudover beskytter vaccinen mod kønsvorter - en generende kønssygdom, der ligesom livmoderhalskræft og analkræft ofte skyldes HPV.
Ifølge undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelse vidste 7 ud af 10, at vaccinen beskytter mod analkræft, mens kun 4 ud af 10 vidste, at den beskytter mod kønsvorter.
Læs også: HPV og kønsvorter
Selvom tilslutningen til den gratis vaccine ikke er så høj blandt gruppen af drenge født i 2006 og første halvdel af 2007, så er Sundhedsstyrelsen overordnet tilfreds med tilslutningen til vaccinen.
Tal fra Statens Serum Institut viser, at 82 procent af drenge og 85 procent af piger, der fyldte 12 år i 2020, er i gang med at blive vaccineret for HPV.
HPV er en særdeles smitsom virus, der spreder sig mellem mennesker, som har seksuel kontakt. Kondom kan ikke beskytte mod HPV, fordi virussen kan sidde på huden omkring kønsdelene. Derfor er der også risiko for at blive smittet med HPV blot ved seksuel berøring. Af den årsag anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man lader sig vaccinere, før man begynder at være seksuelt aktiv.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Sundhedsstyrelsen
Sidst opdateret: 07.06.2021