Den 1. Oktober er det International Vegetardag. Når man spiser vegetarisk, undgår man at spise kød, men der kan være vigtige proteiner og næring, som kroppen kan komme til at mangle. Her kan du blive klogere på, hvad du skal være særlig opmærksom på i forhold til din kost, hvis du spiser vegetarisk.
Hvis du spiser vegansk eller vegetarisk, er det vigtigt at være opmærksom på, om du får de nødvendige proteiner og næring, som kroppen har brug for gennem kosten. Derfor er det vigtigt, at man spiser så varieret som muligt. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man følger de syv officielle kostråd, som er:
For at være sikker på, at man får den mængde næringsstoffer og protein, som kroppen har brug for, er det en god ide at øge indtaget af bælgfrugter, æg, frø, proteinrige mælkeprodukter og ost.
Hvis du ikke spiser fisk, skal du derudover være opmærksom på at spise flere planteolier, nødder og frø, så du får dækket dit behov for omega-3 fedtsyrer. Det kan for eksempel være rapsolie, valnøddeolie, sojaolie, valnødder og chiafrø. Fødevarestyrelsen anbefaler, at halvdelen af indtaget bliver dækket af rapsolie, og den anden halvdel varierer mellem de andre slags.
Hvis du enten er veganer eller kun spiser en smule æg og mejeriprodukter, så er der nogle ekstra anbefalinger i forhold til kosttilskud. Her anbefaler Fødevarestyrelsen, at man tager et tilskud på 10 µg vitamin D om dagen fra oktober til april og 2 µg vitamin B12 om dagen året rundt. Derudover er der en række andre kosttilskud, som du kan overveje at tage. Det kan du læse mere om her.
Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her
Kilder: Fødevarestyrrelsens artikler om råd til vegetarer, og råd til veganere og vegetarer, Netdoktors egne artikler om kostråd til vegetarer og kosttilskud til veganere
Sidst opdateret: 25.09.2023