Langt færre danskere dør af kræft i dag end for bare 20 år siden. Det skyldes dels, at vi er blevet bedre til at forebygge, så færre får kræft, dels en stor udvikling i behandlingen af kræft. Den kan du blive klogere på her.
I mange år haltede Danmark bagefter andre lande, når det gjaldt behandlingen og overlevelsen af kræft. Derfor har man de sidste 20 år haft et ekstra stort fokus på kræftområdet, og det har båret frugt.
Flere undersøgelser har nemlig vist, at Danmark er blandt de lande i verden, der har øget kræftoverlevelsen mest. Det betyder, at vi nu ligger på niveau med mange andre lande, heriblandt de øvrige nordiske lande.
Læs også: Markant flere danskere overlever kræft
Ifølge Mef Nilbert, der er forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, er der flere årsager til denne udvikling. Hun peger særligt på, at vi er blevet bedre til at opdage kræft tidligere.
- I Danmark screener vi for brystkræft, livmoderhalskræft og tyktarmskræft. Screeningen for tyktarmskræft blev introduceret i 2014, og i det første år steg antallet af tyktarmskræftdiagnoser som forventet. Nu har vi for andet år i træk oplevet et faldende antal tyktarmskræftdiagnoser, fordi de celler, der kan udvikle sig til kræft, bliver opdaget, før de når at udvikle sig, siger hun.
Det er meget positivt, at vi er blevet bedre til at opdage kræft tidligt, for jo tidligere man fanger sygdommen, jo større sandsynlighed er der for, at man overlever. Ifølge Mef Nilbert bliver der derfor forsket intenst i dette område, sådan at man kan blive endnu bedre til at opdage kræft tidligere og øge overlevelsen.
Læs også: Hvad er kræft?
En anden årsag til, at langt flere overlever en kræftsygdom er, at behandlingen igennem de seneste 20 år er blevet bedre og mere sikker.
Her fremhæver Mef Nilbert brystkræft, hvor der har været en væsentlig fremgang i overlevelse. Hun mener, at det skyldes en masse små og koordinerede indsatser, som at man for eksempel er blevet bedre til at operere, at det er blevet sikrere at trække syge lymfeknuder ud, at man udviklet en mere præcis strålebehandling, og at man er begyndt at tilbyde personlig behandling. Ved personlig behandling kan man ud fra patientens genetiske baggrund tilpasse en skræddersyet behandling.
Derudover er en masse nye behandlingsformer kommet til. Blandt andet har man haft stor succes med immunterapi, som bruges ved modermærkekræft, blærekræft og lungekræft. Ved immunterapi udnytter man kroppens eget immunforsvar, og aktiverer det til at bekæmpe kræftcellerne.
Derudover peger Mef Nilbert på kemoterapi og målrettet biologisk behandling, som man bruger til at behandle henholdsvis testikelkræft og blodkræft, som to vigtige nye behandlingsformer, der har været med til at fremme overlevelsen.
Læs også: Immunterapi som behandling af kræft
Selvom behandlingen for kræft er et område i rivende udvikling, og stadigt flere mennesker overlever kræft, så er der nogle områder, der halter bagefter. Et af dem er bugspytkirtelkræft, hvor der ikke sker så mange fremskridt i udviklingen af ny behandling. Desuden er overlevelsesraten for kræft i bugspytkirtlen ikke ret god, hvilket især skyldes, at man i mange tilfælde opdager sygdommen for sent.
Et andet område er lungekræft, hvor der, trods en stor stigning i overlevelsesraten, stadig er plads til forbedringer. Også her er det et problem, at sygdommen ofte først opdages i et sent stadie. Her er der dog nye, gode muligheder for behandling på vej. Man arbejder blandt andet på at kunne tilbyde behandling, der er skræddersyet til det enkelte sygdomsforløb og den enkelte tumor. Lige præcis med lungekræft er et af de vigtigste tiltag dog forebyggelse, for rygning er stadig den største årsag til, at folk udvikler lungekræft.
Læs også: Kost, motion og kræft
Spørger man forskningschefen om, hvordan fremtidens behandlingsmuligheder ser ud, så er hun meget optimistisk. Hun spår, at behandlingen i fremtiden vil blive mere individualiseret, sådan at man har mulighed for at tilpasse behandlingsforløbet til de enkelte patienter.
Desuden peger hun på, at strålebehandling, kirurgi og medicinsk behandling vil kunne gives med større præcision, så det har en stor effekt på selve kræfttumoren, mens det omkringliggende væv bliver påvirket så lidt som muligt, hvilket kan mindske bivirkninger.
Selvom vi allerede er kommet et godt stykke vej med forebyggelse og tidlige kræftdiagnoser, så mener Mef Nilbert, at der stadig ligger vigtigt arbejde forude:
- Det er vigtigt, at vi får nye muligheder for at opdage kræft inden det udvikler sig for meget. Det er også vigtigt, at vi arbejder mere hen imod mere individuelle anbefalinger for forebyggelse af kræft, sådan at man som enkelt individ kan forstå, hvad man selv kan gøre for at reducere risikoen for at få kræft, siger hun.
Læs mere om nye behandlingsmuligheder i Netdoktors nye kræftmagasiner om nyrekræft, æggestokkræft og kronisk lymfatisk leukæmi.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Forskningschef i Kræftens Bekæmpelse Mef Nilbert og Netdoktors egne artikler Markant flere danskere overlever kræft og Immunterapi som behandling af kræft
Sidst opdateret: 01.02.2021