Annonce

Nyt tilbud til kvinder: Test dig selv for HPV derhjemme


Fra 2017 vil alle kvinder i Region Hovedstaden få mulighed for at hjemmeteste sig selv for HPV-virus, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Testen har de seneste år været afprøvet på Hvidovre Hospital, og konklusionen er klar: Den redder liv.

3 ud af 4 danske kvinder takker ja til tilbuddet om en gratis screening for livmoderhalskræft, når de indkaldes. En fjerdedel lader sig dog aldrig screene, og det kan koste dem livet.

Derfor går Region Hovedstaden nu forrest i forsøget på at nedbringe antallet af kræfttilfælde med en effektiv HPV-hjemmetest, der gør det nemt at teste sig selv for HPV-virus bag hjemmets fire vægge.

Så effektiv er hjemmetesten

HPV-hjemmetesten er blevet testet på Hvidovre Hospital over de seneste år, og den har vist sig ganske effektiv:

- ”Cirka 5000 kvinder har testet sig selv for livmoderhalskræft i hjemmet og har sendt børsten til diagnostik hos os. Blandt de 5000 har vi fundet cirka 200 kvinder med behandlingskrævende celleforandringer, men også kvinder med livmoderhalskræft. Og fordi disse kvinder ikke deltager i screeningen, ville sygdommen ellers ikke være blevet opdaget, før den virkelig havde bidt sig fast,” udtaler Jesper Bonde, der er seniorforsker ved Hvidovre Hospitals Patologiafdeling.

På nuværende tidspunkt tilbydes alle kvinder over 25 år en screening for livmoderhalskræft hvert tredje år. Det er dog ikke alle, der tager imod tilbuddet, og derfor er håbet, at man med hjemmetesten kan nå ud til de kvinder, der af den ene eller anden årsag ikke ville være blevet screenet.

Få vigtige nyheder om sundhed direkte i din indbakke her.


Kilde: Hvidovre Hospital

Sidst opdateret: 18.10.2016

Annonce