Fra januar 2022 vil tvangsoverspisning være en anerkendt spiseforstyrrelse. Derfor arbejder det danske sundhedsvæsen lige nu for at sikre god og tryg behandling til mennesker, der lider af sygdommen.
En hverdag med tvangsoverspisning (BED) er en hverdag med store mængder mad, ubehagelige mæthedsfornemmelser og måske også en følelse af skyld eller skam.
Selvom flere personer lider af tvangsoverspisning end af andre spiseforstyrrelser, fx anoreksi eller bulimi, så er sygdommen først blevet registreret i WHO’s diagnosesystem i 2018. Systemet er et overblik over de diagnoser, der anerkendes af WHO. Det opdaterede diagnosesystem forventes at træde i kraft i januar 2022.
Hidtil har man ikke haft et samlet behandlingstilbud til danskere, der lider af tvangsoverspisning. Men når det nye diagnosesystem træder i kraft, så vil det altså samtidig blive muligt at blive behandlet for lidelsen. Det skriver Danske Regioner.
Læs også: Tvangsoverspisning: Drop fokus på vægten og lyt til kroppen
Selvom man ikke tidligere har haft et samlet behandlingstilbud til personer med tvangsoverspisning, så skal det ikke opbygges helt fra bunden.
Ifølge Danske Regioner findes der nemlig flere steder i landet medarbejdere med stor viden om tvangsoverspisning og flere års erfaring med behandling af spiseforstyrrelser. Derfor vil man udvikle videre på de erfaringer, man allerede har gjort sig.
For eksempel ved man, at kognitiv adfærdsterapi har en positiv effekt på mennesker, der lider af BED. Her tager man udgangspunkt i, hvad den sygdomsramte tænker om sig selv og sine vanskeligheder, og forsøger at erstatte de negative tanker med positive.
Desuden kan en livsstilsændring også være nødvendig, idet tvangsoverspisning tit medfører svær overvægt.
Som noget nyt vil man forsøge at tænke digitale løsninger ind i nye behandlingstilbud. På den måde kan man klare meget af sin behandling hjemmefra.
Lige nu eksperimenterer man med et online program, der er baseret på kognitiv adfærdsterapi. Over 10 uger skal deltagerne løse forskellige opgaver, og en gang om ugen har de skriftlig kontakt til en psykolog. Forsøget er så populært, at man har måttet lukke for nye deltagere.
Ca. 40.000-50.000 danskere lider af tvangsoverspisning. WHO’s opdaterede diagnosesystem træder i kraft 1. januar 2022.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Danske Regioner og Netdoktors egne artikler Tvangsoverspisning og Kognitiv terapi
Sidst opdateret: 02.12.2020