Annonce

Bindevæv

Hvad er bindevæv?

BIndevæv er en overordnet betegnelse for en type af celler, som primært understøtter, ernærer eller tilhæfter andre typer væv. Bindevæv kan opdeles i det egentlige bindevæv og det specialiserede bindevæv. Egentligt bindevæv udgør eksempelvis sener, kapsler omkring organer, men varetager også mere diffuse funktioner, såsom elasticitet i eksempelvis huden, mens det specialiserede bindevæv udgøres blod, knogler, brusk og fedt.

Hvor findes bindevæv?

Bindevæv findes næsten overalt i kroppen. Det egentlige bindevæv er lavet af fibre, som alt efter deres opbyggelse, kan have forskellige funktioner. Eksempler på dette kunne være de kollagene fibre, som er meget slidstærke og binder andre væv sammen, elastiske fibre, som holder huden elastisk eller retikulære fibre som virker afstivende på de celler de omgiver. Det specialiserede bindevæv findes også mange steder i kroppen, men er mere håndgribeligt. Knoglevæv findes i skelettet, brusk i leddene, blod i blodkarrene og fedt er lagret både i og om organer i hele kroppen.

Hvilken funktion har bindevæv?

Bindevævets funktion afhænger af hvilken type der er tale om. Det egentlige bindevæv har, som nævnt ovenfor, primært til funktion at støtte, ernære og tilhæfte andre væv, så disse kan fungere optimalt. Det specialiserede bindevævs funktion kan ligeledes opdeles efter typen. Blodet funktion er som transportmiddel for ernæring og ilt, men udgør også hele kroppens immunforsvar. Der findes mange forskellige typer af blodceller, som hver har deres egen funktion. Knogleceller danner kroppens knogler, som både fungerer som tilhæftning for alle kroppens muskler og muliggør bevægelse, men også som et lager for calcium. Fedtceller er kroppens energilager. Fedt kan omdannes til sukker som kroppens celler har brug for, til at arbejde. Brusk findes i de fleste af kroppens led og fungerer som støddæmper og forhindrer de hårde knogleender i at gnide mod hinanden og nedbryde sig selv.

Kan man blive syg i bindevævet?

Der findes mange forskellige bindevævssygdomme. Ofte er disse forårsaget af autoimmunitet, som er en sygdomstype, hvor kroppens immunforsvar angriber kroppens egne celler. Eksempler på autoimmune bindevævssygdomme er systemisk lupus erythematosus, SLE, eller multipel sklerose, MS. Disse er kroniske sygdomme, som kræver livslang behandling.

LÆS MERE OM BINDEVÆVET OG DETS SYGDOMME:

Sidst opdateret: 07.12.2020

Annonce