Bugspytkirtlen

Hvor ligger bugspytkirtlen?

Bugspytkirtlen er her markeret med rødt

Bugspytkirtlen eller pancreas, som den hedder på lægesprog, er et aflangt organ, der ligger opadtil i bughulen. Bugspytkirtlen vejer 80-100 gram, er grårød med en nubret overflade og cirka 15 centimer lang.

Hvad er bugspytkirtlens funktion?

Bugspytkirtlen har flere funktioner. Den spiller blandt andet en rolle i fordøjelsen af den mad, vi indtager. Derudover danner den hormonerne insulin og glukagon.

Bugspytkirtelcellerne danner 0,5-1 liter fordøjelsessekret i døgnet. Sekretet bliver udskilt fra bugspytkirtlen gennem en kanal, der løber fra bugspytkirtlen og ind i tolvfingertarmen. Fordøjelsessekretet indeholder enzymer, der nedbryder føden i tarmene, og som gør det muligt for kroppen at optage næringsstofferne fra maden.

Udover at danne fordøjelsessekret producerer bugspytkirtlen også hormonerne insulin og glukagon, der regulerer sukkeromsætningen i blodet og kroppen. Dette er vigtigt, så man hverken får for højt eller for lavt blodsukker, hvilket ikke er sundt for kroppen.

Hvilke sygdomme findes der i bugspytkirtlen?

Nogle af de sygdomme, der er relateret til bugspytkirtlen, er:

Sukkersyge: Hvis bugspytkirtlen ikke danner tilstrækkeligt insulin, eller kroppen ikke reagerer normalt på insulinen, får man sukkersyge, og ens blodsukker stiger, hvilket kan give en række symptomer og følgesygdomme.

Betændelse i bugspytkirtlen: Man kan få betændelse i bugspytkirtlen, hvilket typisk giver mavesmerter og nedsat produktion af fordøjelsessekret og hormonerne.

Kræft i bugspytkirtlen: Bugspytkirtelkræft rammer hyppigst ældre mennesker og ses sjældent hos personer under 50 år.

Sidst opdateret: 06.09.2016