Divertikelsygdom er en tilstand, hvor man har mange udposninger i tyktarmen. Udposningerne sidder oftest i venstre side af tyktarmen, som er den del af colon tættest på endetarmen.
Divertikler er sjældne hos folk under 40 år, men forekomsten stiger med alderen. Blandt folk over 60 år har 30-50 procent divertikler.
Man opdeler tilstanden i 3 kategorier:
Man kender ikke årsagen til udviklingen af divertikler. Formenligt spiller både fravær af både fysisk aktivitet og fiberholdigkost en rolle i udviklingen af divertikler. Også alderen kan spille en rolle, da bindevævet i tyktarmen bliver mindre stærkt med alderen, hvilket giver større sandsynlighed for, at tarmen laver udposningerne.
Symptomerne på divertikelsygdom er:
Sygdomsbilledet ligner i høj grad irritabel tyktarm, på trods af at de to sygdomme ikke er ens.
Symptomener på divertikulit er:
For at afhjælpe symtomerne kan man blandt andet
Man skal være opmærksom på, hvilke smertestillende man tager. Lægemidler i gruppen kaldet NSAID skal man passe på med, da en af birkningerne kan være, at risikoen for, at der går hul på tarmen, øges. Ipren, ibuprofen og diclofenac er alle sammen NSAID'er.
Har man divertikelsygdom, behandler man oftest sygdommen konservativt. Det vil sige, at man ikke opererer. Hvis divertikelsygdommen giver en divertikulit (betændelsestilstand), skal lægen tage stilling til, om man skal indlægges. 70-100 procent kan klare sig uden indlæggelse og skal blot ligge hjemme, spise flydende kost og eventuelt have antibiotika og smertestillende alt efter behovet. Divertikulitter varer normalt mellem 48 og 72 timer og kan opstå flere gange. Det er oftest den første gang, man får en divertikulit, der er risiko for komplikationer. Hvis der opstår komplikationer, skal de behandles, alt efter hvilken problemstilling det er.
Komplikationerne kan være:
Sidst opdateret: 18.11.2019