Emfysem (lungeemfysem)

Hvad er emfysem?

Et emfysem er en luftansamling et sted i kroppen, som ikke burde være der. Oftest hentyder man til lungeemfysem, når man taler om emfysem.

I lungerne er der normalt luft, som bliver udskiftet, når man trækker vejret. Hvis man har emfysem, kan der være mere luft i lungerne end normalt, fordi skillevægge mellem de små lungeblærer (alveolesække) længst nede i bronkietræet er blevet ødelagt. Derfor er lungeemfysem blevet kaldt "for store lunger". Desværre betyder den øgede lungekapacitet ikke, at man bliver bedre til at trække vejret. Tværtimod forringer de beskadige alveoler lungernes evne til at transportere ilten fra indåndingen over i blodet og udskille kuldioxiden til udåndingen.

Hvorfor får man emfysem?

Emfysem er relateret til kronisk obstruktiv lungelidelse (KOL) og kronisk bronkitis. Man kan sagtens have alle tre samtidig, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Mange patienter med KOL har også emfysem. Omfanget af emfysemforandringerne kan udvikle sig, som sygdommen skrider frem.

Den vigtigste risikofaktor for udviklingen af KOL er tobaksrygning, som forårsager op mod 90 procent af tilfældene i den vestlige verden. Hvis man indånder tobaksrøg eller andre giftige gasser, svarer kroppen med en betændelsesreaktion i luftvejene. Man mener, at denne reaktion er abnormt forstærket hos personer med KOL. Derudover hæmmer tobaksrøgen proteinet alpha-1-antitrypsin, der er et af kroppens naturlige forsvarsværker, og det bidrager yderligere til beskadigelsen af lungevævet og emfysemdannelsen.

Hvad er symptomerne på emfysem?

Se Symptomer på KOL

Hvordan behandler man emfysem?

Se Behandling af KOL

Læs mere

Emnecenter om KOL/rygerlunger

Hoste - er det infektion, bronkitis eller rygerlunger?

Sidst opdateret: 13.12.2013