Hjertebanken (palpitationer)

Hvad er hjertebanken?

Normalt ænser man ikke sit eget hjerte slå, med mindre man udøver hård fysisk aktivitet. Hjertebanken er, når man pludselig bliver opmærksom på sit hjertes slag, og det er som regel en ubehagelig oplevelse. Det kan være en følelse af, at hjertet slår hårdere, hurtigere, langsommere eller uregelmæssigt, for eksempel oplevelsen af et ekstra slag.

Sidstnævnte fænomen kalder man for en ekstrasystole , og det kan også føles som et ekstra “hårdt” slag, eller som om hjertet “slår en kolbøtte” eller “springer et slag over”.

Hjertebanken kan være forbundet med, at hjertet reelt banker hurtigere og pulsen dermed stiger, men er det ikke altid. I sjældnere tilfælde kan hjertebanken være ledsaget af en lav puls. Hos nogle kan hjertebanken give spænden eller vibrationer i brystet, mens andre oplever en varmefornemmelse i kroppen eller får trang til at lade vandet.

Hvorfor får man hjertebanken?

Hjertebanken og ekstraslag (ekstrasystoler) er almindeligt og er i mange tilfælde helt ufarligt. Mange af hjertets ekstraslag lægger man desuden slet ikke mærke til.

Derudover stammer en stor del af årsagerne til hjertebanken ikke fra problemer i hjertet selv. Det gælder blandt andet de almindelige årsager

  • Stress - Antallet af ekstraslag stiger ofte i stressede perioder.

  • Angst

Indtag af mange forskellige stoffer kan også give hjertebanken, herunder:

  • Koffein, alkohol og nikotin

  • Andre stimulerende narkotika, som for eksempel amfetamin og kokain

  • Visse medicinske præparater, for eksempel Digoxin eller Metoprolol.

Blandt de mange egentlige hjertesygdomme, som kan medføre hjertebanken, er hjerterytmeforstyrrelser. Det gælder især hjerteforkammerflimren (atrieflimren) .

Eksempler på andre hjertesygdomme der kan give hjertebanken:

Foruden ovenstående årsager findes der en række andre tilstande, hvor årsagen til hjertebanken ligger uden for hjertet:

Læs mere:

Sidst opdateret: 07.11.2014