Testosteron

Hvad er testosteron?

Testosteron er et mandligt kønshormon (androgen), der hos mænd langt overvejende produceres i testiklerne, som er de primære mandlige kønsorganer. En lille andel (omkring 5 procent) bliver dannet af binyrerne. Kvinder danner også testosteron i binyrerne og i de primære kvindelige kønsorganer (æggestokkene), men ikke nær så meget som i mænds testikler.

Hvilken funktion har testosteron?

Testosteron påvirker stort set hele kroppen. Det har både en “mandliggørende” (androgeniserende) effekt på kroppens væv og en mere generelt opbyggende effekt (anabolsk), i og med det stimulerer muskel- og længdevækst.

Allerede i fosterlivet spiller testosteron en vigtig rolle for kønsudviklingen i forhold til udviklingen af penis, testikler og de øvrige kønskirtler. Efter fødslen har testosteron ligeledes en androgeniserende effekt, især under puberteten hvor der sker en drastisk udvikling. Testosteron er således også nødvendig for udviklingen af de sekundære kønskarakteristika, heriblandt:

  • Øget kropsbehåring, herunder pubes og skægvækst

  • En dybere stemme

  • Øget muskelmasse, bredere skuldre, smallere hofter

  • Fortykkelse af huden

  • Fortykkelse af knogler

Hvad er normalt testosteron?

Blodets indhold af testosteron varierer livet igennem. Efter den helt tidlige barndom stiger testosteronindholdet hos både mænd og kvinder indtil 20-års alderen. Herefter falder det gennem resten af livet.

Læs mere om HORMONER

Sidst opdateret: 07.11.2014