Hypothalamus er en samling af nerver (et såkaldt ganglion), som ligger i den forreste del af mellemhjernen. Den styrer en række autonome funktioner i kroppen, har indflydelse på vores følelser og regulerer frigivelsen af livsvigtige hormoner.
Hypothalamus befinder sig nederst i mellemhjernen lige mellem thalamus og hypofysen. Hypofysen er ophængt via hypothalamus. Hypothalamus indeholder forskellige områder, med forskellig funktion idet de sender hormoner og nerveimpulser til forskellige steder i hjernen.
Hypothalamus styrer overordnet nogle funktioner i kroppen, som vi normalt ikke er bevidste om, ved at sende nerveimpulser til hjernestammen. Disse er blandt andet:
Derudover styrer hypothalamus, via frigivelse af både nerveimpulser og hormoner, aktiviteten af hypofysen. Hypofysen frigiver nogle hormoner som har betydning for kroppens funktion blandt andet væksthormoner og stofskiftehormoner. Til sidst fungerer hypothalamus som en slags relæstation mellem de basale dele af hjernen og de højere funktionsområder og hjælper os med at reagere følelsesmæssigt på vores oplevelser.
Hypothalamus producerer en række hormoner, som alle har til fælles, at de stimulerer frigivelsen af et andet hormon fra hypofysen. Hypofysehormonerne styrer derefter funktioner i kroppen, såsom vækst, reproduktion og stofskifte.
Sygdomme i hypothalamus har typisk dét til fælles, at de resulterer i, at hypothalamus enten over- eller underregulerer de områder, den normalt har ansvar for. Det kan for eksempel være stofskiftesygdomme, problemer med vækst- eller kønshormoner. Sygdommene kommer derfor typisk til udtryk som ”hypofyseinsufficiens”, altså mangel på hormoner fra hypofysen, eller overproduktion af hormonerne fra hypofysen.
Sidst opdateret: 10.07.2020