Annonce

Kemoterapi

Hvad er kemoterapi?

Kemoterapi er en type medicin, som gives som en del af kræftbehandling. Kemoterapi kan enten gives på tabletform eller som en infusion i blodet. Modsat kirurgi, hvor man forsøger at fjerne en tumor, eller strålebehandling, som dræber celler i et bestemt område, er kemoterapi rettet specifikt mod celler, som deler sig meget hurtigt, idet et af kendetegnene ved cancerceller er netop dette.

Hvordan virker kemoterapi?

Som nævnt ovenfor, retter kemoterapi sig generelt mod de hurtigt delende celler, og dræber disse. Der er flere forskellige måder at ramme disse celler på, blandt andet i forskellige stadier af celledelingen og ved at hæmme vækstfaktorer, som cancercellerne udskiller. Derudover findes der mere specificerede kemoterapeutiske midler, og antihormonbehandling som tager udgangspunkt i, at nogle cancertyper er relaterede til eksempelvis hormoner såsom østrogen (i brystkræft). Den endegyldige effekt af kemoterapi er dog, at de hurtigt voksende celler slås ihjel.

Hvad er bivirkningerne ved kemoterapi?

Problemet med kemoterapi er, at midlerne ikke er specifikke for de enkelte hurtigt delende celler, som er cancerceller, men i stedet rammer samtlige celler med hurtig celledeling. Dette inkluderer blandt andet hårsække, slimhindeceller i mavetarmkanalen og knoglemarvsceller, hvilket kan resultere i de mest almindelige bivirkninger, nemlig hårtab, kvalme, forstoppelse og at immunforsvaret bliver svækket, så man nemmere bliver syg. Disse er desværre uundgåelige bivirkninger, idet de er et resultat af selve virkningsmekanismen for kemoterapi. Derudover påvirker mange typer kemoterapi også nyrerne og i nogle tilfælde de perifere nerver, så man kan opleve føleforstyrrelser.

LÆS MERE OM CANCER OG KEMOTERAPI:

Sidst opdateret: 10.01.2021

Annonce